Nedelja 30.09.2012.
04:21
Beta

Muslimanske zemlje za zakone protiv verske mržnje

Na marginama zasedanja Generalne skupštine UN ministri članica OIS-a zatražili i "odgovornost" kad je reč o slobodi izražavanja
 

Ministri 57 zemalja članica OIS-a istakli su da sloboda izražavanja mora da podrazumeva i "odgovornost", navodi se u saopštenju objavljenom na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.


Oni su zatražili od svetskih vlada da "preduzmu sve potrebne korake, računajući i zakonske, protiv postupaka koji podstiču versku mržnju, diskriminaciju i nasilje" zasnovane na religiji.


Ministri su, takođe, kritikovali "netoleranciju, diskriminaciju, negativne stereotipe, stigmatizaciju, versku mržnju i nasilje nad muslimanima, kao i vređanje njihove religije" filmom koji islam izvrgava ruglu i karikaturama proroka Muhameda.


"Ti islamofobni postupci ugrožavaju slobodu veroispovesti garantovanu međunarodnim aktima o pravima čoveka i teško su uvredili" muslimane u svetu, piše u saopštenju.


"Priznajemo slobodu izražavanja, ali ističemo i da tu slobodu treba koristiti odgovorno", dodali su ministri.


"Zabrinjavajuća učestalost postupaka koji kleveću religije, a time i pripadnike tih religija, ima teške posledice po mir i bezbednost u svetu", ocenio je u petak u govoru pred Generalnom skupštinom turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu.


"Vreme je da se klevetanje svake religije i njenih poklonika počne smatrati zločinom mržnje i da se protiv toga preduzmu potrebne mere", dodao je Davutoglu.

2024 © - Vesti online