Subota 29.09.2012.
12:01
Đ. Barović - Vesti

Dimitrijević: "Lasta" leteći mrtvački sanduk

Kobne falinke: Avion tipa "lasta"
 

Komentarišući mogućnost da je major Goran Savić poginuo zbog tehničkog kvara na letelici, Dimitrijević kaže da ga takav zaključak istrage ne bi iznenadio jer je još ranije ustanovljeno da sa ovim avionom nešto nije u redu.


- Avion sa samo 39 sati u vazduhu je po svim karakteristikama nov avion kome se i ne radi remont. Međutim, ostavimo istrazi da pokaže šta se tačno dogodilo - kaže bivši pomoćnik tadašnjeg ministra odbrane Borisa Tadića.

Bojan Dimitrijević

Dimitrijević objašnjava da je sa Tadićem, marta 2003. godine, odmah počeo da analizira trošenje vojnog budžeta i da su zajedno primetili konstantan odliv novca na izradu "laste".


- Odmah smo zatražili od Sektora za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu da napravi analizu ispravnosti ovih ulaganja i ono je donelo jednoglasan zaključak da se projektovanje "laste" obustavi uz zaključak da su sve karakteristike ove letelice problematične. Međutim, proizvodnja je nastavljena kada je na mesto ministra, 2004. godine postavljen Prvoslav Davinić, a finalizirana 2009. kada je ministarstvo preuzeo Dragan Šutanovac.
 

Tragični letovi

Bojan Dimitrijević kaže da mnogo toga "nije štimalo", a da su to pokazivali i tragični probni letovi.
- Prvi prototip "laste" srušio se 1985. godine, kada je pilot Laslo Kolar doživeo težak udes. Dvanaest godina kasnije, ova letelica je ponovo testirana i tada je poginuo komandant Vazduhoplovnog opitnog centra pukovnik Zoran Vidić - kaže Dimitrijević i dodaje da ukoliko se istragom utrdi da je u pitanju sistemska neispravnost letelice, nadležni moraju da sprovedu istragu ko je insistirao i zašto na serijskoj proizvodnji takvih letelica.

2024 © - Vesti online