Subota 29.09.2012.
03:42
Beta

Subotić: Samo Republika Vojvodina može da bude slobodna

Vojvođanski klub ponovio zahtev da Vojvodina bude republika
 

Subotić je na obeležavanju dvadesete godišnjice osnivanja Vojvođanskog kluba rekao da je vojvođansko pitanje jedino ostalo otvoreno nakon raspada SFRJ. Ocenio je da je Vojvodina u Ustavu Srbije definisana kao "nesuštinska autonomija", odnosno "autonomija bez autonomije".

"Pojam autonomije je dakle devastiran i prevaziđen aktuelnim ustavom i političkom praksom", ocenio je Subotić.

Prema njegovim rečima, Srbija prema Vojvođni ispoljava "kolonijalni odnos", zbog čega je ova pokrajina doživela da od nekada jednog od najrazvijenijih regiona SFRJ bude svedena na nedovoljno razvijeni nivo Srbije.

Gosti bili samo predstavnici opozicionih stranaka

Obeležavanju 20. godišnjice postojanja Vojvođanskog kluba prisustvovali su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović, potpredsednik Liberalno demokratske partije Dušan Mijić, kao i visoki funkcioneri Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović i Maja
Sedlarević.

Subotić je istakao da Vojvodina mora da se definiše sa punim političkim subjektivitetom, elementima državnosti i raspolaganjem zakonodavnim, sudskim i izvršnim funkcijama, koje će biti definisane u ustavu Vojvodine.

Vojvođanski klub je posle Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koje je osnovano u januaru 1990. godine, jedna od najstarijih organizacija civilnog društva u Vojvodini.

2024 © - Vesti online