Petak 28.09.2012.
15:11
Blic

"Niti su svi Hrvati odgovorni za Jasenovac, niti su svi Srbi krivi za četničke pokolje"

Podigao prašinu na Balkanu: Bob Dilan

Naime, veliki idol mnogih generacija buntovnika kazao je, govoreći o tragičnoj stranici američke istorije - ropstvu: "Crnci znaju da ima belaca koji se nisu želeli da se odreknu ropstva, da bi, da se ti belci pitaju, i danas bili pod njihovom čizmom. Ti belci ne mogu da se pretvaraju da ne znaju to. Ukoliko u vašim genima, korenima postoji neki robovlasnik ili pripadnik Ku Klux Klana, crnci to mogu da osete. Baš kao što Jevreji mogu da nanjuše naciste, ili Srbi - Hrvate."

"Ne znam zašto je Dilan spomenuo Srbe i Hrvate kao nacionalne grupe, uz rasiste i naciste, kojima nije dao nacionalnost", kaže za Jutarnji list istoričar Hrvoje Klasić, koji inače obožava da sluša Dilana.

"Naime, koliko god cenim Dilana, ipak ne mogu pristati na njegovo generalizovanje, pa ko god da mu je tu negativac, Hrvati ili Srbi. U izjavi misli na bele Amerikance, ali ih ipak tako ne imenuje. Spominje ispravno naciste, a ne kako se nekada uvredljivo govorilo Nemce. Tu je vrlo precizan i nimalo sporan jer niti su svi beli Amerikanci rasisti, niti su svi Nemci bili nacisti!"

"Pa kad je tu napravio distinkciju, bilo bi lepo da je Dilan to napravio i u slučaju Hrvata, jer niti su svi Hrvati odgovorni za Jasenovac, što vrlo dobro znamo iz istorije, niti su svi Srbi krivi za četničke pokolje i u Drugom i u Domovinskom ratu," nastavlja Klasić i navodi da ne zna koliko Dilan poznaje ono što se ovde događalo i kakvi su odnosi Hrvata i Srba u istoriji.

2024 © - Vesti online