Petak 28.09.2012.
11:39
Beta

Đaci ne poštuju muftijinu fatvu

Direktori tvrde da nema promena u broju đaka koji idu na veronauku
 

Direktori nisu želeli da komentarišu stav Zajednice koju vodi muftija sandžački Muamer Zukorlić, ali navode da se u školama proteklih dana nije dešavalo ništa neobično.

Islamska zajednica u Srbiji Muamera Zukolića je pre nekoliko dana ocenila da odabrani veroučitelji od strane Ministarstva prosvete, a na predlog Kancelarije za odnose sa verskim zajednicama, koji su većinom iz rivalske Islamske zajednice Srbije, nemaju dovoljno znanja za izvođenje nastave.

"Ono što se danas nudi kao islamska veronauka jeste trovanje dece, krivoverstvo i ubijanje njihovog dostojanstva, što u krajnjem ima za cilj asimilaciju i pokrštavanje dece ili pripremu za novi genocid", navodi se u saopštenju Veća za fatve, koje je potpisao Rešad Plojović.

Plojović je ranije pre objavljivanja fatve Sto plus radiju rekao da je problem oko izbora veroučitelja poslednjih nekoliko godina razlog što sve više učenika u Novom Pazaru umesto veronauke bira građansko vaspitanje.

Glavni muftija Muamer Zukorlić je i pre dve godine u Prijepolju pozvao roditelje i decu na bojkot veronauke koju sprovode, kako je tada rekao, veroučitelji koji nemaju ni minimum potrebnog znanja.

U Ministarstvima prosvete i vera nemaju precizne podatke o tome koliko se dece u Srbiji opredeljuje za veronauku, a koliko za građansko vaspitanje. Prema podacima školskih uprava, odnos je pola-pola. U nižim razredima je više zastupljena veronauka, jer uglavnom biraju roditelji, a u starijim građansko, jer deca sama biraju.

Međutim, veronauka se više bira u Sandžaku i na jugu Srbije. Prema prošlogodišnjim podacima Školske uprave u Novom Pazaru, veronauka je bila češći izbor u ovom gradu, ali u poslednje vreme sve veći broj đaka bira građansko vaspitanje.

U Školskoj upravi dodaju da, prema grubim podacima, oko 60 odsto učenika pohađa časove veronauke, a 40 odsto građanskog vaspitanja.

2024 © - Vesti online