Petak 28.09.2012.
11:21
Vestionline

Umro poslednji perač ruku britanske kraljice

Kraljica Elizabeta II i ponosni perač ruku Krofard
 

Tradicija perača ruku britanskih suverena počela je davne 1528. godine, kada je Piterov predak sprečio atentat na škotskog kralja Džejmsa V, koji je organizovao i neuspešno sproveo Henri VIII. Njemu je tvrdoglavi Škot smetao jer nije hteo da se odrekne katoličke vere koju je Henri VIII odbacio zbog ponovne ženidbe koju Rimokatolička crkva niej priznavala.

Budući da je predak spasio kralja Džejmsa, oca poslednje škotske kraljice Mari I, bio je nagrađen titulom zvaničnog perača kraljevskih ruku. Posle pogubljenja kraljice Mari nova dinastija je radi mira sa Škotima, preuzela sve odluke bivših monarha, pa su Krofardi generacijama ostali na istoj dužnosti - perača ruku kralja ili kraljice kada su bili u poseti svom posedu Holirudhaus u Škotskoj.


Uglavnom se radilo samo o ceremonijalnom pranju ruku, tako da su svi Krofardi bili plaćeni za posao koji u principu gotovo nikada nisu obavljali.


Pokojni Piter Hajuzen Krofard jednom mesečno pisao je kraljici i nudio svoje usluge, što je bio samo protokolarni ritual. Prisustvovao je svakoj kraljičinoj poseti škotskom dvorcu, a njegov sin sada želi da nasledi službu.

2024 © - Vesti online