Petak 28.09.2012.
10:16
Press

Vlasi bi da bude ambasador u Beogradu

Podela Kosmeta otvorila bi nove probleme, smatra Azem Vlasi
 

"Dačićeva ideja o podeli Kosova je neozbiljna. Neukusno je da čovek koji dolazi iz stranke koja je zbog pohlepe želela da menja granice i zbog koje su svi građani bivše Jugoslavije ispaštali, predlaže podelu. U tom slučaju ostali biste bez juga Srbije, a to pitanje otvorilo bi probleme i u Makedoniji", uveren je Vlasi.

On je dodao da od predstojećih pregovora Beograda i Prištine očekuje da donesu boljitak stanovnicima Kosova i Metohije.

"Tvrdnje Srbije da su albanskoj strani činjeni ustupci nauštrb Beograda su neistine. Za razliku od Beograda, zvanična Priština nikad nije pravila probleme međunarodnoj zajednici, uglavnom je prihvatala sve predloge koji su dolazili iz Brisela i Vašingtona... Kosovo je nezavisna država, a Srbija ako želi - a koliko vidim ne odustaje od puta u EU - moraće da prihvati tu realnost", ističe Vlasi.

On smatra da dijalog na najvišem nivou treba da vode šefovi država Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga, ali i da predsednik Srbije ne treba da izbegava susret sa Hašimom Tačijem.

"Tačijeva prošlost može da bude sporna, ali je sporna i Nikolićeva prošlost", ističe Vlasi.

On je naveo da Beograd ne bi trebalo da očekuje otvaranje prištinske kancelarije u Beogradu, već ambasade. "Uskoro će se i to desiti. Ne znam da li ću ja biti ambasador, ali bih voleo. Poznajem grad i ljude i doprineo bih boljoj saradnji između dve države", rekao je Vlasi.

2024 © - Vesti online