Četvrtak 27.09.2012.
15:41
Beta

Dinkić: Politikantski zahtevi Vojvodine

Dinkić: Vojvodina dobija više novca i opet se bune

Dinkić kaže da će po novom Zakonu o budžetskom sistemu, Vojvodina dobiti više novca iz budžeta nego što je dobila u ovoj godini i najavio da će naredne sedmice sa premijerom Ivicom Dačićem ići u Novi Sad da to objasni pokrajinskoj vlasti.

"Ići ćemo premijer i ja da razgovaramo sa ljudima iz Pokrajine oko budžeta za 2013", rekao je Dinkić i dodao da će Vojvodina zapravo dobiti više novca, i onoliko koliko je u skladu sa realnim mogućnostima privrede, a da bi sve ostalo bilo "teranje maka na konac".

Povodom kritika predstavnika Vojvodine na njegov račun, Dinkić je rekao da "bi spustio retoriku" i da u obračunu osnovice za transfere toj pokrajini "nema nikakve politike i da se o čistoj ekonomiji".

"Smatramo da Pokrajima treba da ima veći transfer u narednoj godini, ali smatramo da je sistem koji smo odabrali pravedan", rekao je on.

Srpski ministar finansija je naveo da Vojvodina traži da sopstveni prihodi, koji su ukinuti i koji su postali opšti prihod države, uđe u osnovicu za obračun transfera toj pokrajini i istakao da nikada sopstveni prihodi nisu bili deo osnovice. Ministar finansija Srbije je rekao da je novim zakonom o budžetskom sistemu predviđena da osnovica za transfer Vojvodini, kao i ranije, budu poreski prihodi i istakao da će Vojvodina naredne godine imati veći budžet nego što je imala ove godine.

On je zapitao zašto vojvođanska vlast nije tražila od bivšeg premijera Srbije Mirka Cvetkovića da u osnovicu za obracun transfer Vojvodini ukljiči sopstvene prihode ministarstava, agencija i drugih državnih organa.

"Zasto se nisu tad žalili Ustavnom sudu što sopstveni prihodi nisu tamo? zašto sada kada je nova vlada, u kojoj nema predstavnika njihove stranke, pokreću to političko pitanje, a ćutali su u prethodne tri godine", zapitao je Dinkić.

2024 © - Vesti online