Četvrtak 27.09.2012.
11:47
NIN

Tabaković: Sprečeno da neki zarađuju na kursu

NBS sprečila veštačko kreiranje viška novca: Jorgovanka Tabaković

"Kurs dinara je u prvih sedam meseci ove godine rastao zato što se na deviznom tržištu požar gasio benzinom. Sadašnja vrednost dinara je stvarna i kreirana na tržištu. Domaća valuta je bila nestabilna zbog ponašanja nekih učesnika na deviznom tržištu, koji su bili u stanju da kreiraju likvidnost da bi neki mogli da zarade na kursu", rekla je Takobovićeva u intervjuu za NIN.

NBS, kako je najavila, priprema zakon o platnim uslugama, kako banke ne bi imale monopol u tom poslu.

Inflacija u Srbiji će od polovine naredne godine, po rečima guvernera NBS, početi da pada i na kraju 2013. će se vratiti u ciljani okvir od tri do pet odsto.

Plan NBS je, kako je rekla Tabakovićeva, da preko obavezne rezerve utiče da krediti budu jeftiniji za preduzeća, a da se na taj način ne destabilizuje kurs i ne podstakne inflacija.

Saradnja guvernera NBS i ministra finansija Mlađana Dinkića je, kako je istakla, korektna, što ne znači da oni o svim merama isto misle.

"Ovo je prilika za Vladu da pokaže da je za timski rad i da više nema podela na feude i vojvodstva, što nas je i dovelo do ivice provalije", ukazala je Tabakovićeva i ocenila da je neprihvatljivo uvođenje dvogodišnjeg moratorojuma na otplatu kredita, što su predlagali predstavnici Delta holdinga.

Srbiji je, kako je rekla Tabakovićeva, potreban Međunarodni monetarni fond zbog kreditnog rejtinga, jer to garantuje stabilnost, a izostanak aranžmana sa MMF bi mnogo više otežao poziciju Vlade nego centralne banke jer bi država morala da se zadužuje po mnogo višim kamatama.

2024 © - Vesti online