Petak 28.09.2012.
01:03
Đ. Barović - Vesti

Pilot se žrtvovao i sprečio katastrofu

Savić je preminuo na VMA nekoliko sati posle nesreće u kojoj je za dlaku sprečena mnogo veća katastrofa. Naime, avion tipa V-54 lasta se srušio oko 10.15 časova na samo pet metara od fabrike boja i lakova Viteks u najurbanijem delu Nove Pazove.

Savić je do poslednjeg trenutka ostao u letelici kako bi sprečio tragediju.

Herojski čin pilota

Letelica, koja je pala u dvorište, bila je na redovnoj tehničkoj probi.
- Materijalne štete praktično nema, osim na avionu. Letelica se srušila u dvorištu između dva objekta, a na zemlji nema povređenih. Jedan pilot se katapultirao, dok je drugi do poslednjeg trenutka gledao da ne pogodi neku kuću u ovom naseljenom delu. Nije bilo ni eksplozije nakon što je avion stao - rekao je predsednik opštine Nova Pazova, Đorđe Radinović.

Jake snage vojne i civilne policije blokirale su raskrsnicu kod koje se avion srušio i novinarima nije bilo omogućeno da slikaju mesto udara.


Meštani Nove Pazove, mesta koje broji blizu 35.000 stanovnika u šoku su komentarisali nesreću.


- Ovuda stalno preleću avioni tako da se ne obaziremo puno na njihov zvuk. Radila sam nešto u bašti i kada sam okrenula pogled ka nebu ugledala sam avion kako pada u mom pravcu. Pomislila sam: "Bože, ovaj će pasti ili na moju kuću ili na fabriku" - priča uzbuđeno Miroslava Anđić.


Brojni su svedoci tragedije u Novoj Pazovi.


- Avion je najpre počeo da "kašljucka" u vazduhu, a onda da se strmoglavo propada u vrtlogu. Jedan pilot se odmah katapultirao, a ovaj drugi je bezuspešno pokušavao najmanje tri puta da pokrene motor. Na kraju je krajnjim snagama prizemljio avion u dvorištu iza kuće Ace Kovačevića i fabrike boja i lakova. Kada je avion počeo da pada, svi smo čuli Milana kako panično izlazi na ulicu i dere se: "Ljudi bežite, pada avion!" - ispričao je jedan od svedoka.

Tri eksplozije na tlu

Kada je avion udario u zemlju prvo je odjeknula jedna, a onda još dve manje eksplozije i izbio je požar.
Prvi su pritekli u pomoć radnici fabrike boja i lakova, ali je požar lokalizovan tek pošto su stigli vatrogasci.

Navodno, major Goran Savić je, tek kada je udario o zemlju, ispao iz aviona i doktori su ga pronašli desetak metara dalje sa padobranom koji se nije otvorio.
Kopilot, potpukovnik Tomislav Bećagović se spustio nasred Hilandarske ulice koja je od mesta pada udaljena oko 200 metara.


- Među prvima sam prišao da mu pomognem i ubacim u helikopter. Ništa nije pričao, ali se videlo da je jako uplašen - priča Miroslav Gajić.


Iz Ministarstva odbrane su saopštili da je po naređenju ministra odbrane Aleksandra Vučića, koji je prekinuo radnu posetu Kipru, naređena hitna istraga.


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiša Diković izjavio je da je do pada vojnog aviona verovatno došlo jer su otkazale komande letelice.


On je dodao da je do nesreće došlo u toku planiranih aktivnosti opitnog leta na avionu tipa lasta i toku ispita pokojnog majora Gorana Savića za opitnog pilota koji je tom prilikom nastradao.
 

Biografija majora Savića

Major Goran Savić rođen je 5. decembra 1973. godine u Zenici. U vojsci je od 27. septembra 1997. godine, a u Centru za letna ispitivanja TOC-a od 13.jula 2011. godine. Bio je oženjen i otac je dva sina. Sa porodicom je živeo u Beogradu.
Avion lasta, tip V-54, broj 201, u Vojsci Srbije je od 18. juna 2012. godine kada je primljen od fabrike Utva. Avion je do sada ostvario 39 sati i 50 minuta naleta.

2024 © - Vesti online