Sreda 26.09.2012.
18:10 >> 19:26h
Beta

Vojvodina se žali na zakidanje budžeta

Vojvodina traži sedam odto budžeta Srbije
 

Vlada Vojvodine osporava član 3. stav 2. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, piše u saopštenju. Potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović je ranije najavio zahtev Vojvodina za ocenu ustavnosti izmena tog zakona, jer smatra da su one neustavne i da Vojvodini zakidaju devet milijardi dinara.

Petrović je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da je Ustav više nego jasan i da kaže da Vojvodini pripada sedam odsto od budžeta Srbije.

"Nema apsolutno nikakvog manevarskog prostora za kreativnosti tipa da se to odnosi na deo budžeta, deo prihoda... Situacija je do kraja jasna i mi mislimo da će Ustavni sud morati da reaguje", kazao je Petrović.

Sličan stav ranije je izneo i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

"Zakon jasno uređuje transfer sredstava"


Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić ocenio je danas da izmene Zakona o budžetskom sistemu jasno uređuju pitanje transfera sredstava vezanih za Vojvodinu.

 

"Ministarstvo smatra da smo prvi put došli do jasnog uređenja transfernih sredstava vezanih za Vojvodinu", kazao je Senić i dodao da je izmenom Zakona Ministarstvo ponudilo jasno rešenje i vezalo rashode za predvidive poreske prihode.

 

Senić je naveo da smatra da je dat korektan predlog.

 

"Kao što je poznato svima i samom predsedniku vojvođanske vlade, u proteklih nekoliko godina uvek prilikom usvajanja budžeta vladao je nesporazum a nekad i haos o tome šta pripada Vojvodini, na osnovu čega, koliko, šta je osnov, šta ide za kapitalne investicije", kazao je on.

 

"Čini mi se da prvi put i u oblasti transferskih sredstava pokušavamo da uredimo sistem da prihodi bužeta budu jasni da svi ostali korisnici koji zavise od našeg bužeta mogu srednjoročno i dugoročno da planiraju svoje bužete", kazao je Senić.

 

2024 © - Vesti online