Sreda 26.09.2012.
17:11
Danas

Šabić: "Bus plus" koristi lične podatke za marketing

Poverenik zabranio obradu ličnih podataka

Do ove odluke poverenik je došao nakon izvršenog nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka i ličnosti od strane preduzeća "Apex solution technology".

Rodoljub Šabić je izjavio da je postupak nadzora sproveden povodom predstavki u kojima je ukazivano da su đacima osnovnih škola podeljena dva obrasca koje roditelji treba da popune, jedan pod nazivom "Zahtev za izdavanje beskontaktne personalizovane smart kartice", a drugi pod nazivom "Zahtev za pristupanje Plus benefit programu", pri čemu nije bilo napomene da drugi formular nije obavezno popuniti i da isti služi isključivo u marketinške svrhe.


Šabić je naložio da se u svim dostavljenim popunjenim obrascima lični podaci učenika izbrišu jer za obradu navedenih podataka ne postoji pravni osnov.
 

Rodoljub Šabić

Preduzeću "Apex solution technology" naloženo je da, radi otklanjanja drugih povreda Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, u obrascu jasno i nedvosmisleno naglasi učenicima i roditeljima da nisu u obavezi da daju lične podatke.
 

"Bus plus" sistem saopštio je da nije bilo nikakve zloupotrebe ličnih podataka učenika osnovnih škola prilikom izdavanja bus plus kartica. Povodom saopštenja poverenika za informacije, Bus plus je istakao da nije došlo do zloupotrebe informacija i da su zahtev za izdavanje personalizovane kartice kao i zahtev za pristupanje benefit programu poslati sa jasnom napomenom da drugi formular nije obavezno popuniti.
 

U saopštenju "Bus plusa" navode da je reč o redovnoj proceduri prilikom izdavanja personalizovanih kartica i dodaju da će sve škole ponovo biti kontaktirane kako bi se otklonile sve nedoumice i pojasnila procedura izdavanja personalizovanih kartica.

2024 © - Vesti online