Sreda 26.09.2012.
16:38
Beta

Zukorlić objavio fatvu protiv veronauke u školama

Ono što se danas nudi kao islamska veronauka jeste krivoverstvo i pokušaj vaspitavanja
 

Zukorlićeva zajednica je u saopštenju ocenila da odabrani veroučitelji iz Islamske zajednice Srbije Adema Ziklića nemaju dovoljno znanja za izvođenje nastave na časovima islamske veronauke.

"Ono što se danas nudi kao islamska veronauka jeste krivoverstvo i pokušaj vaspitavanja dece da robuju Beogradu i njegovim režimima što u krajnjem ima za cilj asimilaciju i pokrštavanje dece ili pripremu za novi genocid"", navodi se u saopštenju Islamske zajednice u Srbiji koje je potpisao potpredsednik Mešihata Rešad Plojović.

Plojović je juče na konferenciji za novinare osudio "nastavak obračuna" države sa nastavnicima islamske veronauke, rekavši da je Ministarstvo prosvete na predlog Kancelarije za odnose sa verskim zajednicama nezakonito isključilo iz procesa verske nastave 21 njihovog veroučitelja.

"Od 2008. godine do danas ukupno je isterano 92 naših veroučitelja iz škola, odnosno od 103 naša predloga na spisku ih je ostalo samo 10. Nema sumnje da ovakav odnos vlasti prema islamskoj veronauci predstavlja izraz duhovno-političkog stava Beograda prema muslimanima, bez obzira ko tu vlast činio", rekao je Plojović.

Plojović je dodao da je Islamska zajednica u Srbiji od nove vlasti očekivala prekid negativnog i diskriminatorskog odnosa prema toj zajednici i početak poštovanja muslimana.

"Ovo je, međutim, prvi primer koji ne ohrabruje, ukoliko se ne ispravi", rekao je Plojović.

2024 © - Vesti online