Sreda 26.09.2012.
15:35
Vestionline

Autonomija Vojvodine nije "sveta krava"

Ukinuti autonomiju: Predstavnici novosadskog ogranka "Dveri"
 

Na konferenciji su govorili: Milorad Crnjanin, novinar i član Političkog saveta Dveri, Boško Obradović, član Starešinstva Dveri i Ivan Kostić, član Rukovodstva Dveri za severnu Srbiju.

U saopštenju pokreta se kaže:
"Pošto ne robujemo ostacima komunističkih tekovina i mrtvoj Jugoslaviji, otvaramo javnu raspravu o statusu autonomne pokrajine Vojvodine i rušimo ovu tabu-temu i nedodirljiv mit o Vojvodini kao političkoj posebnosti unutar Srbije. Danas je u Srbiji sve moguće dovesti u pitanje, izuzev „svete krave” vojvođanske autonomije, i to više ne sme biti tako. U trenutku kada se utvrđuju brojne nove nacije i države na Balkanu smatramo glavnim nacionalnim interesom unutrašnje jačanje države Srbije. Srpske Dveri tako postaju prvi politički pokret koji otvoreno zahteva ukidanje autonomije Vojvodine, i u svom nastupajućem političkom radu između izbora, kao i u Skupštini Srbije nakon sledećih izbora zastupaćemo ovaj politički stav."


Dalje se postavlja pitanje "kome u severnoj Srbiji treba autonomija Vojvodine, kome treba nova, dodatna administracija u Novom Sadu, udvajanje birokratije i vlasti u odnosu na prestonicu Srbije? Kome će to u severnoj Srbiji doneti dobro?".


Izražavamo punu spremnost da se konačno otvori javna rasprava o autonomnoj pokrajini Vojvodini i svim autonomaškim i separatističkim tendencijama koje se neprestano događaju u severnoj Srbiji godinama unazad, ističu "Dveri".

2024 © - Vesti online