Sreda 26.09.2012.
01:50
Beta

Predsednici opština na severu Kosova traže uvid u sporazum

Čelnici opština sa severa Kosova nezadovoljni primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima
 

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je rekao da čelni ljudi lokalnih samouprava dele zabrinutost građana zbog pisma šefa pregovaračkog tima Beograda Dejana Pavićevića i zbog činjenice da su o njemu saznali iz medija.

"Niko od predstavnika lokalnih samouprava nije bio obavešten da će taj protokol biti potpisan i zbog toga ćemo zatražiti prijem kod direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, potpresednika i predsednika Vlade Srbije", rekao je Pantić za televiziju Most iz Zvečana.

Ristić: Iznenađenje i neverica

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je naglasio da je
vest o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima primljena sa iznenađenjem i nevericom.

On je pojasnio da razlog za to nije što nisu znali za sporazum, već što su od predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predstavnika vlade dobili uveravanje da će o svim potezima narod i njihovi politički predstavnici biti obavešteni pre nego što se povuče bilo koji potez.

On je izrazio očekivanje da će dobiti pojašnjenje o protokolu i načinu kako će on biti sproveden.

"Sigurni smo da je on u suprotnosti sa Ustavom Srbije i da može naneti  nenadoknadivu štetu građanima na Kosovu i Metohiji", rekao je Pantić.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao da je dogovor o primeni integrisanog upravljanja na prelazima Jarinje i Brnjak u suprotnosti sa onim što su čuli od predstavnika Vlade koji su, kako je kazao, obećali da će raditi zajedno i da će se o svim potezima obaveštavati.

"Za nas je neprihvatljiv protokol o prelazima i neshvatljivo je da član pregovaračkog tima iz vremena Borka Stefanovića bude na čelu tima za dijalog s Prištinom i kaže da će se formirati radne grupe i da će biti ispravljeno nešto što je za nas Srbe i za našu državu neprihvatljivo", rekao je Milović.

On je zapitao "zašto se žuri sa implementacijom sporazuma kada se očekuje ocena ustavnosti Ustavnog suda Srbije o njima".

Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić je naveo da je instaliranje državne granice sa centralnom Srbijom neprihvatljivo kao i albanski predstavnici na prelazima Jarinje i Brnjak.

2024 © - Vesti online