Četvrtak 27.09.2012.
08:00
Vestionline

Zašto nam u seksu ništa nije gadno?

Većini ljudi bi bilo gadno da poliže tuđe znojavo telo... ali u trenucima strasti...
 

Reakciju gađenja na tuđe telesne tečnosti objašnjavana je rannije evolucijskom adaptacijom kao načinom borbe protiv bolesti. Međutim, jedan od naših najvažnijih zadataka - reprodukcija - sastoji se upravo od razmene tečnosti i to na prilično "prljav" način.

Ovaj paradoks istraživali su naučnici sa Univerziteta u Groningenu. Oni su hteli da saznaju zašto toliko uživamo u seksualnim aktivnostima uprkos činjenici što su njegov sastavni deo stvari koje nam se u drugim kontekstima gade.

Jedna mogućnost je da seksualno uzbuđenja "gasi" osećaj gađenja. Ako je to istina, postavlja se pitanje gasi li takva vrsta uzbuđenja samo gađenje prema stvarima povezanim sa seksom ili ne.

Kako bi dobili odgovore istraživači su ispitali 90 žena koje su podelili u tri grupe. Jedna grupa je gledala erotske filmove, druga snimke ekstremnih sportova, a treća je gledala vožnju voza kroz prirodu.

Sve ispitanice su zamoljene da izvrše 16 zadataka, koje je većina njih pre toga ocenila kao "odvratne". Na primer, trebalo je da popiju sok iz čaše u kojoj je prethodno plutao veliki skakavac ili da zagrizu kolač koji je stajao pored živog crva. Pored toga imale su i zadatke povezane sa seksom - trebalo je da "podmažu" vibrator.

Žene iz grupe kojoj su puštani erotski filmovi većinu zadataka su ocenile manje neprijatnim nego što su to učinile žene iz druge dve grupe. Zanimljiva je i činjenica da se to isto može primeniti i na stvari koje nisu nužno povezane sa seksom.

Ovo istraživanje je važno jer će se ubuduće lakše otkriti uzroci i posledice seksualnih disfunkcionalnosti, rekli su istraživači.

2024 © - Vesti online