Nedelja 31.01.2010.
14:15
RTS

Dan bez duvanskog dima

Centralna manifestacija održana je na Trgu republike u Beogradu između 11 i 13 časova, gde je deljen informativni materijal građanima, koji su imali mogućnost da dobiju savete i informišu se o štetnosti pušenja.

Iako konzumiranje duvanskih proizvoda smatraju lošom i štetnom navikom, pušači nisu uvek spremni da je se odreknu. Većina potraži pomoć, tek kada im zdravlje postane ozbiljno ugroženo, pokazuju istraživanja.

S druge strane, bivši pušači kažu da prestaju da puše uglavnom zbog porodice.

U Srbiji za sada ima 20 savetovališta za odvikavanje od pušenja.

Prema rečima doktorke Ike Pešić sa Instituta za plućne bolesti, kada čovek počne odvikavanje, ima mnogo nedoumica, mnogo strahova koji su čak i neosnovani i prosto ne znaju kako dalje.

"Zato su im značajne te programske šeme, šta u kom trenutku da urade, naročito kada je kriza i kako da je prevaziđu", istakla je Pešić.

Promeniti štetne navike 

Slogan govori sam za sebe

Na konferenciji za novinare održanoj 30. januara u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da pušenje izaziva velike posledice po zdravlje kao i da je neophodno raditi na menjanju ponašanja i štetnih navika.

Ministar je istakao značaj aktivnosti i kampanje protiv pušenja radi očuvanja zdravlja i naveo primer Slovenije u koja je 14 godina radila taj posao da bi posle toga bio registrovan smanjen broj obolelih od raka pluća.

„Na tom putu važna je aktivnost svakog pojedinca, sportskih klubova i drugih članova društva", naglasio je ministar Milosavljević.

Na konferenciji je rečeno da je istraživanje koje je 2006. godine sprovelo Ministarstvo zdravlja pokazalo da u Srbiji svakodnevno ili povremeno puši 33,6 odsto odraslih stanovnika, a da se u odnosu na 2000. godinu učestalost pušenja smanjila za 6,9 odsto.

Prema rezultatima istraživanja, kod mladih u uzrastu od 13 do 15 godina, 8,8 odsto dečaka i 8,3 odsto devojčica navodi da sada puši cigarete, dok 42,7 odsto učenika navodi da je bar jednom probalo da puši (dečaci 41,4 odsto, a devojčice 43,3 odsto).

Ugrožena i deca

Posledice duvanskog dima ne trpe samo pušači - izloženo je dve trećine odraslih u svojoj kući, a na radnom mestu 44,9 odsto zaposlenih.

Stručnjaci upozoravaju da su kod dece ovi podaci još alarmantniji, jer 77 odsto mladih starosti od 13 do 15 godina navodi da u kući neko od članova porodice puši u njihovom prisustvu.

„Mislim da pušači nisu dovoljno svesni koliko duvanski dim šteti ljudima u okolini. I onaj ko ne puši,ako se nalazi u okruženju pušaca ima veoma slične rizike kao što imaju i pušači", objasnila je dr Anđelka Dželetović iz Nacionalne komisije za prevenciju pušenja.

Predsednica Udruženja za javno zdravlje Srbije dr Snežana Simić naglasila je da je loše i to što deca žive u sredinama u kojima se puši i dodala da duvanski dim izaziva četiri puta veću verovatnoću za obolevanje od mnogih bolesti, posebno kardiovaskularnih.

Simićeva je dodala da je veoma važno to što je u decembru 2009. godine Vlada usvojila Predlog zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i da to predstavlja značajan korak u kontroli duvana u Srbiji.

„Zakon će doneti podelu prostora u restoranima na pušački i nepušački deo,uslovljavanje do 80 kvadrata da ili ne, zabranu pušenja na radnom mestu, u nizu ustanova, mogućnost određivanja posebne prostorije, kao i potpunu promenu kanzene politike i kontrolne politike", naveo je ministar Milosavljević.

Slogan ovogodišnjeg Nacionalnog dana bez duvanskog dima je "Osveži prostor - izbaci duvanski dim", a ovogodišnjoj kampanji su se priključili Fudbalski savez Srbije, fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu puši više od milijardu ljudi. Statistički podaci pokazuju da je duvan, zbog hiljada štetnih hemijskih materija koje sadrži, jedan od vodećih uzroka smrti u svetu i jedini je legalan proizvod koji ubija do čak polovine onih koji ga koriste.

Pušenje je direktno odgovorno za čak 28 oboljenja od kojih je rak najsmrtonosnije.

2024 © - Vesti online