Nedelja 31.01.2010.
14:18
Tanjug

Krasić: Građani očekuju Šešeljev povratak

On je na konferenciji za novinare rekao da će u utorak i sredu, verovatno, biti ispitivanje svedoka sudskog veća od sudija tužilaštva i Šešelja u predmetu protiv lidera radikala za ratne zločine i da će biti emitovan odloženi televizijski prenos suđenja.

U pratnji čuvara lider SRS-a ulazi u sudnicu: Vojislav Šešelj

Krasić je istakao da se optužba protiv Šešelja zasniva na falsifikatima i lažima, što se pokazalo u nastupima svedoka u sudnici.
 

Komentarišući pojedine zahteve da se u Skupštini Srbije usvoji rezolucija kojom bi se osudio zločin u Srebrenici, Krasić je rekao da ne može državni organ kao što je Skupština da usvoji političku deklaraciju, jer to pitanje potpada pod individualnu krivičnu odgovornost i da u oblasti međunarodnog humanitarnog prava ne postoji kolektivna odgovornost.
 

Krasić je rekao da građani očekuju povratak Šešelja iz Haga, jer ne postoji krivična odgovornost lidera radikala.
 

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991-1993, Šešelj je 21. januara 2009. dodatno otpužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji identitet po nalogu Pretresnog veća bio zaštićen od javnosti.
 

Šešelj je 24. jula osuđen za 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i on je 5. oktobra podneo žalbu na tu presudu.

2024 © - Vesti online