Utorak 25.09.2012.
06:51
Beta

Tači: Radimo na ostvarivanju reformi

Hašim Tači

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Tači je u razgovoru sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekao da je Kosovo okončalo jednu značajnu etapu ukidanjem međunarodnog nadgledanja nezavisnosti, što otvara novo poglavlje evropskih integracija.


U saopštenju se ne navodi ništa o najavljenim razgovorima o nastavku političkog dijaloga između Kosova i Srbije, što je prema očekivanju medija, trebalo da bude glavna tema susreta visokih zvaničnika EU i Kosova.


"Odnosi između EU i Kosova treba da pređu iz kurtoaziju i dobrih reči u konkretne odnose, konkretne ugovorne odnose preko procesa stabilizacije i pridruživanja", rekao je kosovski premijer.


"Kosovo ostvaruje potrebne reforme i s pravom očekujemo da u decembru Evropska komisija da zeleno svetlo za početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Mi razumemo političke teškoće u okviru EU, ali nasuprot nejedinstvu oko nezavisnosti Kosova treba pozdraviti jedinstvo koje postoji u okviru EU o evropskoj budućnosti Kosova i zapadnog Balkana", rekao je Rači.


U saopštenuju se ističe da je premijer informisao visoku predstavnicu o sveobuhvatnom angažovanju institucija i političkih partija Kosova na ostvarivanju obaveza koje proizilaze iz upustva o liberalizaciji viza.


"Građani Kosova su najizolovaniji građani Evrope. Mi ne tražimo privilegovani status niti ubrzani proces. Mi radimo na ostvarivanju reformi koje proizilaze iz upustva i očekujemo da i EU ne kasni u tom procesu", rekao je kosovski premijer.

2024 © - Vesti online