Ponedeljak 24.09.2012.
15:43
Beta

SDP: Policija RS maltretira povratnike

MUP RS: Ne maltretiramo povratnike, već sprovodimo zakon
 

"Provere mesta prebivališta građana RS, koja vrši MUP RS, naložila je Centralna izborna komisije BiH zbog postojanja javno ispoljenih sumnji u verodostojnost Centralnog biračkog spiska zbog fiktivnih prijava prebivališta", piše u saopštenju MUP RS.

Navodi se da je Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH propisao obavezu da državljani prilikom prijave i ođave prebivališta ili boravišta moraju dati tačne i istinite podatke.

Davanje neistinitih podataka, kako se naglašava, ne predstavlja samo kršenje Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, već i kršenje izbornog prava definisanog Izbornim zakonom BiH.

"Očekujemo od svih građana Republike Srpske, ali pre svega od političkih stranaka da poštuju zakonske obaveze, a ne da plasiraju laži i pozivaju javnost na nezakonito ponašanje", piše u saopštenju.

SDP BiH je ranije saopštila da MUP RS "ponovo maltretira povratnike iz ovog entiteta, Bošnjake i Hrvate, kako bi u završnici povratnicima onemogućili da glasaju u skoro svim mestima istočne Bosne".

"Policija u vlasništvu Milorada Dodika i Stanislava Čađe gazi ljudska prava u Novom Goraždu, Višegradu, Foči, gde maltretira građane višesatnim 'informativnim razgovorima', proverava legitimne lične karte koje su izdali organi države BiH, čime direktno krše Dejtonski mirovni sporazum i zakone naše zemlje", saopštila je SDP BiH.

2024 © - Vesti online