Ponedeljak 24.09.2012.
12:51
Beta

Jahjaga u UN: Kosovo je faktor mira i stabilnosti

Ban Ki Mun i Atifete Jahjafa: Pitanja na Kosovu rešavati samo mirnim putem
 

Generalni sekretar UN, rekao je na sastanku da će UN ostati angažovane na Kosovu u skladu sa svojim mandatom, po rezoluciji 1244, sa ciljem da zajedno sa međunarodnim partnerima doprinesu trajnom miru i bezbednosti.

Ban Ki Mun je izrazio snažno uverenje da se pitanja vezana za Kosovo mogu rešiti samo kroz dijalog i miroljubivim sredstvima, istakavši da je fleksibilno i konstruktivno angažovanje Beograda i Prištine jedini način da se krene napred.

Generalni sekretar UN je pozdravio rešenost obe strane da obnove razgovor u okviru dijaloga pod vođstvom EU i ohrabrio kosovske vlasti da ostanu privržene mirnoj intregraciji svih zajednica i izgradnji multietničkog društva.

Predsednica Kosova rekla je da su okončanjem nadgledanja nezavisnosti institucije Kosova preuzele sve odgovornosti, obezbeđujući da se osnovni principi utvrđeni u Ustavu i Deklaraciji o nezavisnosti ostvare kada su u pitanju sve nacionalne zajednice koje žive na Kosovu.

"Kosovo je otvorilo novo poglavlje kao zemlja koja doprinosi miru i stabilnosti u regionu", kazala je Atifete Jahjaga, navode mediji u Prištini.

Ona je rekla da je dijalog Beograda i Prištine jedini put za normalizaciju odnosa i uspostavljanje politika dobrosusedstva, kao preduslova za integraciju u EU i zatražila da Srbija primeni sporazume postignute tokom razgovora o tehničkim pitanjima.

Govoreći o tri opštine na severu Kosova, Atifte Jahjaga je rekla da ilegalne i kriminalne strukture koje imaju podršku institucija Srbije kao taoce drže Srbe, stanovnike tog dela zemlje i gaze teritorijalni integritet Kosova.

Ona je istakla da su institucije Kosova opredeljene za dijalog sa Srbima, građanima tog dela zemlje kako bi se pronašlo rešenje za sve probleme i obezbedilo njihovo učešće u društvenom i institucionalnom sistem zemlje.

2024 © - Vesti online