Ponedeljak 24.09.2012.
10:30
Večernje novosti

Srpsko venčanje u Prizrenu posle 13 godina

Dušan i Sonja: Nadamo se da uskoro Milica neće biti jedino srpsko dete u Prizrenu
 

Mladence je venčao episkop raško-prizrenski Teodosije, a posle uvođenja u svetu tajnu braka usledilo je veselje. Pored pesme, uz muziku pevačke grupe iz Velike Hoče, kolo ispred hrama, pored mladenaca i najbliže rodbine, odigrali su i učenici obnovljene bogoslovije, ali i malobrojni žitelji ovog grada...

"Bilo je logično da se venčamo ovde jer sam još prošle godine odlučio da dođem da radim kao profesor u Prizrenu, koji nas pomalo podseća na naše Valjevo", ispričao je mladoženja posle venčanja.

"Prizrensku bogosloviju završio sam u Nišu i srećan sam što je počela da radi", dodao je on.

Mladenci su potom sa zvanicama otišli na svadbeni ručak u crkvenom konaku.

"Nadam se da će ovo dvoje mladih krst koji su ovde započeli izneti do kraja. Njihovo venčanje je za mene, i za sve nas u Prizrenu, veoma radostan i značajan događaj koji potvrđuje da je ovde moguć povratak", ističe otac Slobodan, sveštenik u Crkvi Svetog Đorđa. Posebno se raduje činjenici da će mladi bračni par ostati da živi u gradu.

Da će ovaj događaj uticati na raseljene da se vrate svom gradu nada se i Radmila Gedžić, koja se među prvima vratila u carski Prizren. Osim učenika i profesora bogoslovije, u Prizrenu trenutno živi svega dvadesetak Srba, koji su se vratili pre godinu i po dana. Posle 1999. godine kada su Srbi proterani, novi egzodus dogodio se u martovskom pogromu 2004, kada je gotovo celokupan srpski živalj izbegao.

Kolo igrala i Milica

 

"Svi ovi događaji, počev od obnavljanja i početka rada bogoslovije, ali i otvaranja odeljenja osnovne škole, ulivaju nadu da za nas ima života u ovom gradu", rekla je Evica Đorđević, majka sedmogodišnje Milice, jedinog srpskog deteta u Prizrenu, za koju je ove godine otvorena učionica u crkvenom konaku.

 

Osim 27 bogoslova, učenika prvog i drugog razreda ove poznate duhovne škole, kolo ispred sabornog hrama povodom venčanja odigrala je i mala Milica...

2024 © - Vesti online