Ponedeljak 24.09.2012.
09:38
Jutarnji.hr

Zagreb: Policija skupljala maloletnike po klubovima

Policija vodila maloletnike na spavanje u policijsku stanicu
 

Zbog kršenja zabrane noćnog izlaska posle 23 sata, za decu mlađu od 16 godina, u Zagrebu je tokom vikenda priveden 31 tinejdžer. Prema hrvatskom Obiteljskom zakonu mlađi od 16 godina u to doba napolju mogu biti samou pratnji roditelja ili staratelja.

Osim po klubovima, policija je raciju vršila i po otvorenim prostorima, posebno parkovima, gde se mladi skupljaju i uz alkohol iz prodavnice ili trafike "jeftinije" provode noć.

Cilj ove akcije bio je suzbijanje krivičnih dela među maloletnicima, kao i provera poštovanja zabrane točenja alkohola i prodaje cigareta maloletnicima. Verujemo da su roditelji privedenih adolescenata doživeli veći stres kada im se iz policijske stanice usred noći javilo dete, nego da se kojim slučajem kući vratilo pijano.

Policija u Kragujevcu je početkom godine sprovela akciju koja je imala isti cilj, ali je bila izvedena daleko "pedagoškije". Naime, policajci su poveli "roditeljske patrole" u noćni izlazak po mestima gde im se kreću deca kako bi videli šta im tinejdžeri rade i kako se ponašaju. Mnogi roditelji su posle ove noći rekli da su im se "otvorile oči" po pitanju njihove dece i društva u kojem se kreću.

2024 © - Vesti online