Ponedeljak 24.09.2012.
04:47
Blic

Da li ovo čeka i Srbiju: Rudnik nikla ubija Makedonce

U Kavadarcima žale što je fabrika nikla uopšte otvorena
 

Stručnjaci koje je kontaktirao beogradski “Blic”, tvrde da ministar nije slučajno pokazao crno-bele fotografije, umesto onih u boji. U Kavaradcima je, zbog eksploatacije nikla, zemlja crvena, kao i voda u reci, a u grožđu, voću i povrću je ustanovljen povišen nivo teških metala.


- Ministar se, pokazujući sliku, izvinjavao što nije stigao da je odštampa u boji, a možda je razlog upravo to što bi slika u boji tačno oslikala stvarno stanje u makedonskom rudniku i njegovoj okolini. Rudnik u Kavadarcima je bio jedini praktični dokaz koji nas upućuje na način na koji bi slične stvari bile urađene u Vrnjačkoj Banji, Topoli, Mokroj Gori... - rekao je jedan od stručnjaka za “Blic”.


Deponija

Blažo Boev, glavni inženjer kavadarskog rudnika, tvrdi da se taj kraj pretvorio u deponiju baš zbog rudnika nikla. Jedina bezbedna eksploatacija te rude se, prema rečima Boeva, obavlja u Kanadi, i to zato što je tamo ima u ogromnim količinama, pa je moguće zavući se duboko u zemlju.


- Vazduh je nepodnošljiv i živimo u magli. Ne razumem zašto nadležni ne zabrane eksploataciju i prestanu da se igraju s našim zdravljem. Ima li odgovornih za ekologiju u ovoj zemlji? - izjavili su meštani Kavadaraca za “Utrinski vesnik”.


Kavadarci su, kao i rudnik na Kosovu - Glogovac, u vlasništvu kompanije iz Južne Afrike. A pošto rude, koja se nedaleko od Kavadaraca izvlači i prebacuje u topionicu u Kavadarcima, nema dovoljno, Boev kaže da se dodatne količine dopremaju iz Indonezije, Turske, Albanije. Tako se, navodi on, Kavadarci pretvaraju u ogromnu deponiju.


Vremeplov

- Kada bismo samo mogli da vratimo vreme, i osamdesete godine, ne bismo dozvolili da taj rudnik bude otvoren, niti bi Kavadarci postali svetska deponija. I šta nam sada preostaje? Jedino da probamo da u topionici ugradimo filtere koji će smanjiti emisiju teških metala u okolini. Nažalost, to nam nikako nije uspelo već 30 godina. Samo je pitanje dana kada će teški metali zavladati čuvenim Tikveškim vinogradima, i kada će to vino biti zatrovano većom količinom teških metala - ukazuje inženjer Boev.


U Srbiji se prva istraživanja nikla planiraju u blizini vinograda Bože Aleksandrovića u okolini Topole. Vlasnik poznate vinarije “Aleksandrović” kaže da “ne bi voleo da njegovi vinogradi liče na one iz Makedonije”.


- Živimo na ovim prostorima 250 godina i želimo da naša deca žive tu i ubuduće. Ne bismo želeli da eksploatacija nikla uništi najlepši kraj Srbije. Ovi prostori treba da ostanu predivni, kao što su od boga dati. U Makedoniji se u blizini vinograda eksploatiše nikl i to područje izgleda prilično jadno. Moje kolege vinogradari mole boga da se ta prerada konačno zatvori, jer ostavlja neverovatno negativne posledice na okolinu - navodi Aleksandrović.


Eh, ministar...

On je poručio i da je ministar Bačević bio u pravu kada je rekao da neki imaju interes da se bore protiv eksploatacije nikla.


- Tako je! Naš interes je da ostanemo da živimo ovde. Želimo da se u svom kraju bavimo voćarstvom, da proizvodimo, uzgajamo stoku... A rudnik bi promenio floru i faunu i sve bi otišlo bestraga - ističe on.

“Korisno“ u eksploataciji nikla u Kavadarcima

* 15 puta više nikla u zemljištu od proseka Makedonije
* 70 puta više nikla u zemljištu u blizini fabrike

Realno stanje stvari u Kavadarcima

* 120 kvadratnih kilometara zagađeno
* 10 miliona tona otpada od prerade rude iznad sela Vozarci
* 2. po redu uzrok smrtnosti u Kavadarcima je karcinom, odmah posle kardiovaskularnih bolesti
* 382 ljudi obolelo je od raka u Kavadarcima za pet godina, od toga od raka pluća njih 106

2024 © - Vesti online