Utorak 25.09.2012.
02:17
Vesti

Nikoliću višegodišnja zabrana?

Deniju Nikoliću preti višegodišnja zabrana
 

Neizvesnost traje sve do utorka 2. oktobra, kada bi disciplinska komisija 37-godišnjem džokeju trebalo da saopšti svoju kaznu. Sigurno je da će odluka biti rigorozna po Nikolića, kome verovatno preti višegodišnja zabrana takmičenja, što će automatski imati posledicu na njegovu dalju karijeru.

Predsednik disciplinske komisije Brajan Forest, izjavio je na saslušanju održanom pred prepunom salom, da Nikolić nije bio pouzdan svedok tokom saslušanja. Međutim, komisija je prihvatila svedočenje glavnog kontrolora konjičkih trka Terija Beilija, koji je tvrdio da mu je Nikolić pretio kao i njegovoj porodici: "Svi imamo porodice p... a znamo gde ti živiš, p....

Osveta kontrolora, ili...

U četvrtak Nikolić pročitao pismo koje je u oktobru 2010. godine poslao Sal Perni, predsedniku komisije za očuvanje integriteta konjičkog sporta. U njemu se džokej žalio na ponašanje Terija Beilija, kojeg optužuje da se prema njemu ponaša na osvetoljubiv način, posebno posle sprovedene istrage Betfair u kojoj je Nikolić bio oslobođen svih optužbi.

Incident zbog kojeg je zasedala disciplinska komisija, odigrao se tokom održavanja trka 4. septembra na hipodromu u Sejmoru. Razmenjene uvrede i pretnje bile su povod za istragu.


Nakon saopštene odluke o krivici Nikolić je najavio žalbu pred Tribunalom Viktorije za administrativna i građanska pitanja. Međutim i pored toga, protiv Nikolića se vodi još jedna istraga, ovog puta o umešanosti u nameštanju rezultata trke. U odluci disciplinske komisije zaključuje se kako Nikolić nije bio pouzdan svedok, jer je iznosio dokaze koji su imali nameru da odbrane njegov integritet.


Tokom prošlonedeljnog saslušanja Nikolić je oštro negirao optužbe, iznete od advokata Filipa Prista, da ima veze sa ubistvom bivšeg tasta Lesa Sambe, koji je bio trener konja galopera. Međutim disciplinska komisija je utvrdila da su tenzije, nastale posle optužbi oko nameštanja konjske trke zapravo proključale i prouzrokovale tenziju između Nikolića i Terija Beilija.


Predsednik disciplinske komisije Brajan Forest izjavio je kako veruje u Beilijevu verziju događaja.

Podmetanje ubistva Sambe

- Nemam nikakve veze sa ubistvom Lesa Sambe, ljutio se Nikolić na optužbe advokata Filipa Prista. - To je potpuno suludo, to je podmetanje. Pokušavate da me ocrnite na najgoriji mogućni način, rekao je džokej. Deni Nikolić je izjavio da je u sredu razgovarao sa detektivima jedinice Purana o smrti Lesa Sambe. - Od mene je traženo da svedočim o posebnim vezama koje je Samba imao, pojasnio je.

- Uvrede i pretnje Beiliju i njegovoj porodici, bili su neodgovorni postupci koji su stvorili lošu sliku i ugrozili interese konjičkog sporta, rekao je Forest. Ponašanje Beilija posle incidenta sa Nikolićem, primetio je Forest, bilo je ponašanje osobe kojoj je prećeno.


Tokom prošlonedeljnog saslušanja Beilij je tvrdio da mu je Nikolić pretio rečima: "Svi imamo porodice? Znamo gde živiš". Nikolić je to negirao, ali je priznao kako je glavnom kontroloru trka šaljivo poručio: "Teri, drži pogled na put", kao aluzija na humorističku TV reklamu.

Takođe branio se i kontraoptužbama da mu je Beilij pretio kako bi mu uništio karijeru. Beilij je to demantovao.


Pravni zastupnik Konjičkog saveza Viktorije advokat Filip Prist, tvrdio je kako je Beilij bio predmet opasnih i svesno sračunatih pretnji u cilju izazivanja straha po ličnu bezbednost. Nikolićev advokat Sendi Robertson, izneo je podatak kako, je posle incidenta, ispred Beilijeve kuće namerno i nepotrebno angažovano obezbeđenje.


- To je bilo suludo iako su bili svesni da neće biti nikakvih problema. Zašto bi neko na ovom svetu bio toliko sulud, da kaže nešto što mu se stavlja na teret, pitao je advokat tokom saslušanja.


Advokat Robertson je kritikovao što se tokom saslušanja u četvrtak pominjala smrt Lesa Sambe, koja sa slučajem nije imala bilo kakve veze. - To je bilo sasvim nebitno i štetno, a urađeno je u nameri da se tokom saslušanja (Nikolić) ocrni, rekao je.

2020 © - Vesti online