Nedelja 23.09.2012.
12:19
E.V.

Ne pucajte u "orlove"

Nesiguran korak, grimasa prilikom svakog pokreta, ali ipak dobro poznati osmeh... Posle devet meseci raznoraznih terapija i kretanja pomoću štaka Novica Veličković je stao na svoje noge počeo da šeta kao sav "normalan svet"...

Kao i na košarkaškom terenu, "Novica ubica" pokazuje i u teškim momentima koliki je borac i profesionalac. Svestan da samo bespoštednim radom može da postane onaj stari, rođeni Zemunac, svakodnevno prolazi medicinsku torturu, kako bi ponovo postao strah i trepet za protivničke čuvare.


"Posle devet meseci sam ponovo na svojim nogama i moram da priznam da se radujem svakom koraku. Uz pomoć lekara iz ambulante Master fizikal, sa kojom sarađujem već godinama, pokušavam da se oporavim i za sada sve ide po planu. Povreda kolena je komplikovana, ali mi ništa drugo i ne preostaje nego da se svakodnevno borim", jasan je Veličković.


Uzorni profesionalac totalno je promenio "svoj radni dan", što se može primetiti i na gubitku mišićne mase, ali je sigurno da će snagom volje iz povrede izaći još jači.

"Svaki dan mi je skoro isti. Već oko 10 sati sam kod doktora i počinjem rehabilitaciju koja traje do 14 ili 15 časova, posle toga sledi odmor. Ubacio sam poslepodne teretanu, kako bi se što pre vratio u formu. Nije lako, ali polako napredujemo. Teško je reći kad ću početi sa treningom. Jedino je sigurno da nigde neću da žurim".


Dok pokušava da "popravi" koleno Veličković je pratio putešestvije košarkaša Srbije po Evropi i samo se nervirao. Pri samom spomenu reprezentacije vidi se da je Novica sve što se dešavalo preživljavao kao da je bio deo "orlova".


"Najvažnije je da smo se plasirali na EP i da idemo za Sloveniju. Nije bilo idealno, izgubili smo neke utakmice ali ne treba igrače non stop pritiskati. Što pucamo u njih posle poraza? Istina je da smo imali krizu... Nijednog trenutka nisam gubio veru, pošto znam kakvi su to igrači i koliko vrede. Nisu oni zaboravili da igraju košarku. Videli su svi koliki kvalitet imaju na SP u Turskoj i EP u Poljskoj. Jedna lopta je tamo odlučivala..."


As Partizana i potom Real Madrida priznaje da je imao savete za saigrače dok su se borili u kvalifikacijama.

"Mnogo su putovali, tako da je bilo teško da se mnogo čujemo ali svi smo mi drugari i normalno je da pričamo o svemu, pa i o košarci. Čuli smo se mnogo puta i znam da im nije bilo lako posle poraza. Sve su to teško podnosili i zbog toga mi je drago što idemo na EP. Pokazaćemo tamo da vredimo mnogo više..."


Kapiten reprezentacije Nenad Krstić je uvek isticao da "orlovi" nisu isti sa i bez Novice. Krle je uveren da bi karakter i drskost Veličkovića mnogo značili ovoj ekipi:

"Mnogo prija kada te takav igrač hvali... Mi smo već pet godina na okupu i uvek je između nas vladala lepa atmosfera. Znamo mi između sebe šta donosi Krle, šta Teo, šta ja, ali i drugi košarkaši, koji su možda i manje igrali", kaže Veličković.

2024 © - Vesti online