Nedelja 23.09.2012.
10:26 >> 10:47h
Beta

Sutra 12 godina od poraza Miloševića

Predsednički izbori su održani istovremeno sa izborima za parlament SRJ i lokalnim izborima u Srbiji. Pobedom udružene opozicije (DOS) na izborima u Srbiji i SRJ, završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića.

Sutra, 24. septembra, navršava se 12 godina od kada je bivši predsednik i haški optuženik Slobodan Milošević izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije (SRJ)
 

Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije (SPS) i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je zapretila građanskim ratom u Srbiji.

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SRJ, a kriza je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

Na tim izborima pobedio je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica sa 2.470.304 (50,24 odsto) osvojenih glasova birača. Milošević je osvojio 1.826.799 (37,15) odsto glasova birača.

Velt: Miloševićevi mladunci guraju Srbiju u zapećak

Milošević je 11. marta 2006. umro u pritvoru Međunarodnog tribunala u Hagu gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini (BiH) ratne zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Od uvođenja višepartiskog sistema 1990. SPS, čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider, bila je neprekidno na vlasti do 2000. godine kada je on izgubio predsedničke izbore.

Četiri godine kasnije, u martu 2004. manjinska vlada Vojislava Koštunice izabrana je uz podršku poslanika SPS-a. SPS se vratila na vlast u julu 2008. ušavši u koalicionu vladu premijera Mirka Cvetkovića, koju su činile DS, SPS i G17 plus. U toj vladi SPS je imao tri ministarska mesta, a predsednik stranke Ivica Dačić je bio prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova. Potpredsednica SPS Slavica Đukić-Dejanović je bila predsednica parlamenta.

Mrkonjić nagovara Miru i Marka da se vrate

Nekoliko meseci posle formiranja vlade, lideri socijalista i demokrata Ivica Dačić i Boris Tadić potpisali su Deklaraciju o političkom pomirenju. U novoj koalicionoj vladi, formiranoj posle majskih izbora ove godine, lider SPS Ivica Dačić je premijer i ministar unutrašnjih poslova. Toj partiji su pripala još tri minstarstva: za saobraćaj, zdravlje i prosvetu, nauku i tehnološki razvoj.

2024 © - Vesti online