Nedelja 23.09.2012.
10:50
Večernje novosti

Bora: Naše se pesme same pišu

Novi 19. studijski album "Riblje čorbe", pod nazivom "Uzbuna", biće objavljen 1. novembra: Pesma "Užasno mi nedostaje", prvobitno namenjena za Cecu Ražnatović
 

Numera "Monetarni udar" počinje rifom originalnog "Čorbinog" gitariste, pokojnog Rajka Kojića, koji je razradio bubnjar Vicko Milatović. Tu je i "Užasno mi nedostaje", prvobitno namenjena za povratnički album Cece Ražnatović.

"Uzbuna" je snimana mesec dana u beogradskom studiju "O" Olivera Jovanovića, a producent je posle 27 godina ponovo bio Englez Džon Mekoj. Nove pesme su na postprodukciji u čuvenom londonskom "Ebi roud" studiju, u kome su snimali i "Bitlsi".

Žene, biseri i svinje

Neki novi vic?
- Pročitaću vam jednu novu pesmu: "Kad među svinje baciš bisere svinja proguta pa posle isere. Bolje je bisere ženama dati neće ih gutati, a manje će srati".

Ko je čuo novi album  kaže da zvuči kao "Čorba" iz najboljih dana. Vođa, pevač i tekstopisac grupe Bora Đorđević zadovoljno ističe da je "Uzbuna" njihovo remek-delo.

- Možda je to subjektivno, ali smo svi u grupi presrećni kako smo uradili album. Nema praznog hoda. Nijedna pesma nije tu da bi popunila prostor. Hteli smo da uhvatimo prvi emotivni naboj, jer nam se dešavalo da ga izgubimo, pa nam nekad radni snimci zvuče bolje i iskrenije nego studijski. Ovoga puta se to nije dogodilo. Prvi put posle dužeg vremena imamo pesme sa kojima mirne duše možemo da završimo koncert, a da bude efektno kao sa "Anđelom" ili sa "Lutkom". "Uzbuna" se neće prodavati uz prašak, to obećavam, ali je moguće da ide uz telefonske brojeve. Jedan od izdavača je i RTV Stara Pazova, koja će izdati gramofonsku ploču, dok će nam "Tajm aut"

A koncert u Zagrebu?

 

Na konstataciju da se mnogo prašine diglo oko eventualnog koncerta "Riblje čorbe" u Zagrebu, Bora je kratko prokomentarisao da je odavno rekao da "neće ići u Hrvatsku i da drži do toga i dalje!"

 

- "Čorba" u Hrvatskoj ima fanove koji nas vole iskreno, koji se takmiče ko će biti na više naših koncerata u Sloveniji i koji tetoviraju znak "Riblje čorbe" na ruci. I ima ih koliko hoćeš, iz Čakoveca, Varaždina, Zagreba, Istre, čak i dela Splita. Njima ne smeta to što sam Srbin, niti meni smeta što su oni Hrvati. Jednostavno, slušamo rokenrol.

 

I ovo:

Dvostruki vojvoda u Zagrebu?

obezbediti bar 18 prodajnih mesta u Srbiji, koliko imaju radnji. Bili smo kod Tijanića i obećao nam je šou-program, što će reći da će sve pesme biti na spotu, kao priča. Dva smo već snimili. Za "Malograđansku pesmu", zato što je na njoj svirao Mekoj, i naslovnu - priča za "Novosti" Bora Đorđević.

Mekoj inače tvrdi da bi "Čorba" bila svetski bend samo da peva na engleskom, što je Bora potvrdio.

- Sigurno, ali možda bih izgubio neku spontanost koju imam. Teško je prevesti i prepevati ono što sam napisao na engleski jezik. Mnogo "Čorbinih" pesama bi moglo da bude svetski hit uz dobar prepev, ali bio bi mi potreban, recimo Čarls Simić, koji je našeg porekla, da to adekvatno prepeva. Ne znam kako bi Englezi prepevali "koštaš me ko svetog Petra kajgana"? Jednom sam dobio ponudu u Americi od producenta. Koncert je bio odličan, on je bio oduševljen, kazao je da je to sjajno, da fenomenalno zvuči, ali da on mene čuje kao kantri pevača. Naravno, istog trenutka sam odustao od inostrane karijere, objašnjava on i dodaje da ništa nije rađeno u poslednjem trenutku.

Kako kaže, tekstovi su postojali, doterivani su i vrlo malo prilagođeni muzici.

- "Čorba" ima taj način rada da na tekst pravimo muziku. Zbog toga su nam pesme sadržajnije od drugih. Naše se pesme same komponuju. Sva petorica smo autori. Ovde se naročito istakao Džindžer i neke od, čini mi se važnijih pesama na albumu, su njegovo delo. I mali Nidža je napravio sjajnu pesmu "Izgubljen između dobra i zla", kaže Bora.

Kondor za Šarića

"Riblja čorba" je obradila "Kondorov let"...
- To sam se zavitlavao. Palo mi je na pamet zbog onog skandala sa kokainom koji je izbio sa Šarićima i zvala se "Crnogorska narodna pesma". Inače, više puta sam bio i nastupao kod Šarića. Znam ih kao sjajne ljude i mogu samo da ih pohvalim kao dobre poslodavce i domaćine. Nekako mi prosto dođe drago što ne mogu da uhvate Darka Šarića. Jer kad bi se to, ne daj bože desilo, pala bi cela crnogorska i pola srpske vlade, pojašnjava frontmen "Čorbe".

2024 © - Vesti online