Nedelja 23.09.2012.
00:16
Danas, Alo!

Nikolić putuje u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN

Diplomatija u Njujorku: Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
 

Nikolićeva poseta zvanično počinje u ponedeljak, 24. septembra, kada predsednik SAD Barak Obama priređuje svečanu večeru za šefove država i vlada, učesnike 67. godišnje Generalne skupštine UN.

Pregledi na VMA

Nikolić je, prema pisanju beogradskog lista “Alo!“ ,obavio rutinske preglede pred put u Njujork. Izvor “Alo!“ blizak predsedniku rekao je da se on u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije dugo zadržavao, te da je pravo s pregleda otišao u rodnu Bajčetinu, gde se pripremao za put.

- Predsednik je pred odlazak na zasedanje Generalne skupštine UN obavio rutinsku kontrolu. Nije se dugo zadržao, a pregledi su pokazali da je njegovo opšte zdravstveno stanje dobro. Samo nekoliko sati posle posete VMA već je bio u Bajčetini - rekao je sagovornik lista “Alo!“.

Prema spekulacijama diplomatskih izvora, postoji mogućnost da na prijemu dođe do kratkog susreta i simboličnog rukovanja Nikolića i predsednice Kosova Atifete Jahjage.

Dan kasnije, u utorak, predsednik Srbije govoriće na plenarnom zasedanju, i to kao treći lider po redu, posle predsednice Brazila Dilme Rusef i Obame.

Za najvažniju Nikolićevu "bilateralu" u Njujorku smatra se najavljeni sastanak s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton posvećen Kosovu, odnosno nastavku pregovora Beograda i Prištine.

Eštonova će obaviti odvojeni razgovor s delegacijom Kosova, na čijem su čelu Jahjaga i premijer Hašim Tači. Oni su otputovali u Njujork još prekjuče i najavili brojne susrete, pogotovo s liderima zemalja koje još nisu priznale Kosovo, u cilju lobiranja za nova priznanja.

2024 © - Vesti online