Subota 22.09.2012.
11:32
Beta

Ekvador prebacuje Asanža u Švedsku?

Ekvador razmišlja da od britanskih vlasti zatraži da Asanža prebaci u ekvadorsku ambasadu u Švedskoj, kako bi tamo odgovarao na optužbe za silovanje
 

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino rekao je novinarima u Kitu da postoji nekoliko mogućnosti za rešenje situacije sa Asanžom.

Jedna od mogućnosti je da se "njegova izjava uzme u našoj ambasadi u Londonu ili da Ekvador dobije odobrenje da ga prebaci u našu ambasadu u Švedskoj kako bi se slučaj nastavio tamo, uz zaštitu Ekvadora i ispunjavanje zahteva švedskog pravosuđa", kazao je Patino.

Britanski zvaničnici još nisu reagovali na Patinov predlog.

Asanž nije kriv za silovanje

Asanž se u ambasadi Ekvadora u Londonu nalazi od 19. juna, u pokušaju da izbegne izručenje Švedskoj, gde je optužen za seksualno zlostavljanje.

Asanž tvrdi da je ta optužba deo zavere čiji je cilj da mu se sudi u SAD, zbog toga što je njegov sajt Vilikiks objavio veliki broj tajnih američkih depeša. Švedska i SAD to demantuju.

Ekvador je osnivaču Vikiliksa dao politički azil 15. avgusta, ali su britanske vlasti zapretile da će ga uhapsiti čim kroči izvan te diplomatske misije.

2024 © - Vesti online