Subota 22.09.2012.
07:52
Blic

Vakcina protiv svinjskog gripa uzrokuje narkolepsiju?

Rizik od razvoja narkolepsije nakon ubrizgavanja "pandemriksa" je 1:20.000 kod dece i adolescenata
 

Agencija Evropske unije proučavala je efekte vakcine na decu u osam evropskih zemalja, nakon što su Švedska i Finska prijavile povećan broj slučajeva narkolepsije među decom kojoj je ubrizgana vakcina tokom pandemije svinjskog gripa 2009. i 2010.
 

Preterana pospanost

Narkolepsija je hronični poremećaj nervnog sistema koji izaziva preteranu pospanost i često uzrokuje da ljudi nekontrolisano padnu u san.

"Kontrolisanjem slučajeva pronađena je veza između vakcinacije ‘pandemriksom’ i povećanim rizikom od narkolepsije kod dece i adolescenata u Švedskoj i Finskoj. Ukupan broj novih slučajeva narkolepsije prijavljenih nakon septembra 2009. bio je mnogo veći u Švedskoj i Finskoj nego u drugim zemljama, koje su učestvovale u istraživanju," navodi ECDC.


U Velikoj Britaniji, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji i Norveškoj nije pronađena veza na osnovu striktnih analiza.


Zvaničnik ECDC je naglasio da, dok u istraživanju nije izjednačen povećan rizik u poređenju sa nevakcinisanjem, nacionalne studije ukazuju na to da je rizik od razvoja narkolepsije nakon ubrizgavanja "pandemriksa", koji proizvodi britanska kompanija "Glakso-Smit-Klajn", 1:20.000 kod dece i adolescenata.

2024 © - Vesti online