Subota 22.09.2012.
06:48
Alo!

Hilari na čelu srpske "Parade ponosa"!

Ostavljen prostor da, u okviru posete Srbiji, prošeta uz pripadnike LGBT populacije: Hilari Klinton
 

Poseta Klintonove najavljena je za 4. oktobar, dok je parada zakazana za dva dana kasnije. Međutim, kako objašnjava izvor “Alo!“ blizak organizatorima te manifestacije, a pozivajući se na diplomatske krugove, ona bi posle posete srpskoj prestonici mogla na jedan dan da otputuje u Prištinu, dok bi u povratku svratila u Beograd kako bi svojim prisustvom podržala “Paradu ponosa“.


- Nije tajna da Klintonova veoma drži do ljudskih prava. Protokol državne sekretarke je u međuvremenu obavešten da se njen dolazak u Srbiju poklapa sa održavanjem gej parade, pa je u Ambasadi SAD nezvanično rečeno da je ostavljen prostor da uvažena gošća i sama prošeta 6. oktobra - kaže izvor lista “Alo!“.
 

Ivica i Toma neće šetati

Prema dosadašnjim najavama, ukoliko parade bude, na njoj neće učestvovati niko od državnih funkcionera. Premijer Ivica Dačić se rečenicom “Izem ti Uniju u koju je gej parada ulaznica“ već izjasnio šta misli o ljudskim pravima i Ustavu Srbije, dok je predsednik Tomislav Nikolić svoje odsustvo unapred opravdao najavom da će tog dana prisustvovati prenosu posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević na Oplencu.

On dodaje da je namera Klintonove da najavom svog učešća na paradi natera srpske zvaničnike da konačno otvoreno stanu uz pripadnike LGBT populacije i time pokažu da je Srbija zaista okrenuta evropskim vrednostima.


Goran Miletić, jedan od organizatora “Prajda“, nije mogao da potvrdi, ali ni da demantuje pisanje o učešću Klintonove na toj manifestaciji.


- Učešće visokih zvanica na “Paradi ponosa“ jednostavno ne možemo da komentarišemo dok ne dobijemo zvaničnu potvrdu njihovog dolaska. Tako je bilo i 2010. godine, kada nam je tek veče pred početak manifestacije definitivno potvrđen dolazak tadašnje američke ambasadorke Meri Vorlik - kaže Miletić.
 

Policija (ne)spremna!

Učešće Hilari Klinton na gej paradi svakako bi podrazumevalo podizanje bezbednosnih mera na najviši mogući nivo. Međutim, već postoje nezvanične najave da policija ponovo nije spremna da odbrani učesnike parade bez nereda na prestoničkim ulicama. Podsetimo, prošlogodišnji “Prajd“ je otkazan pod izgovorom da bi njegovo održavanje ugrozilo bezbednost građana i imovine, dok je godinu dana ranije gej parada održana sa bilansom od preko 200 uhapšenih izgrednika koji su rušili grad i tukli se s policijom, te više od 140 ljudi povređenih u neredima.

2024 © - Vesti online