Subota 22.09.2012.
06:16
Alo!

Šarić podmićivao vrh vojvođanske vlasti?

Policija uskoro ulazi u Razvojnu banku Vojvodine da provere njenu povezanost sa Darkom Šarićem
 


- Predstavnici Narodne banke Srbije su već tamo, kontrolišu svaki račun, a po nalogu Specijalnog tužilaštva uskoro će ući i policija. U toku su predistražne radnje, jer postoji osnovana sumnja da je Šarić novac od droge prao u toj banci. Nas interesuje poreklo tog novca, a u pitanju je, prema za sada grubim procenama, više miliona evra - objašnjava izvor lista “Alo!”.


Proveravajući rad banke, tužilaštvo je došlo i do saznanja da je u ceo slučaj umešan i sam vrh pokrajinske vlasti.


- Imamo saznanja da su neki najviši vojvođanski funkcioneri znali za poreklo tog novca, ali i to da su neki od njih dobijali novac od Šarića kao nagradu da mu se omogući da pare od droge opere u RBV-u. U pitanju su najkrupnije zverke u pokrajinskoj vlasti - navodi sagovornik beogradskog dnevnika.
 

Od Darka ni traga ni glasa!

U srpkoj policiji kažu da nemaju nova saznanja gde se krije Darko Šarić. Početkom godine mediji u Južnoj Africi objavili su da se najtraženiji narko bos krije se u Južnoj Africi, gde ima zaštitu lokalnih šefova podzemlja, i to pod pseudonimom Ujka Sem, i da mu navodno lokalni kriminalci, koristeći usluge korumpiranih policajaca, pomažu da ne bude uhvaćen. Vrlo brzo posle toga spekulisalo se da je uhvaćen u toj zemlji. Međutim, tamošnje vlasti su demantovale te navode.

Istovremeno, utvrđeno je da je čak 62 odsto kredita te banke nenaplativo. I u ovom segmentu kontrole nadležnih ponovo se pojavilo ime Darka Šarića.


Naime, svi dužnici banke su ili u stečaju ili u restrukturiranju, pa je prinudna naplata potraživanja po zakonu nemoguća. Takvi su, recimo, “Poljostroj” iz Odžaka, čiji je nenaplativ kredit od 518 miliona, ali i “Mladi borac” iz Sente, koji duguje 88 miliona. Oba je, inače, svojevremeno kupio kontroverzni biznismen Mile Jerković, a poljoprivredno dobro iz Sente je potom preprodao narko-bosu Darku Šariću.


Razvojna banka Vojvodine je osnovana 1990. godine, a svoje puno poslovno ime koje nosi i danas dobija u maju 2010. godine odlukom Skupštine akcionara, kada je Autonomna pokrajina Vojvodina postala većinski vlasnik sa 61,9 odsto akcija. Banka je pre svega orijentisana na finansiranje razvojnih i infrastrukturnih projekata, ovlašćena za obavljanje svih vrsta deviznih poslova, a platni promet sa inostranstvom obavlja sa preko 140 korespondentskih banaka.


Članica je Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti, kao i Beogradske berze, tako da ima dozvolu za obavljanje dilersko-brokerskih poslova, portfolio menadžera, poslova agenta emisije i investicionog savetnika.

2024 © - Vesti online