Nedelja 31.01.2010.
11:26
Tanjug

SAD strahuju od iranskih raketa


SAD postavlja specijalne brodove u blizini iranske obale i protivraketne sisteme u najmanje četiri arapske države u tom regionu, navedeno je u "Njujork tajmsu".

List piše da se raspoređivanje dodatnih sistema zaštite izvodi u "odsudnom trenutku" kada američki predsednik Barak Obama, nakon niza neuspešnih diplomatskih nastojanja, pokušava da postigne međunarodni konsenzus da se Iranu, zbog njegovog spornog nuklearnog programa, uvedu nove sankcije.

List podseća da je Obama, u nedavno održanom govoru o stanju nacije upozorio na "posledice" ukoliko Iran nastavi da prkosi zahtevima da prestane da proizvodi nuklearno gorivo, a da je američki generalni sekretar Hilari Klinton u petak javno upozorila Kinu da je njeno protivljenje novim sankcijama za Iran nepromišljeno.

Stoga se, zaključuje "Njujork tajms", vest o raspoređivanju antiraketne odbrane posmatra kao "deo koordinisane strategije da se poveća pritisak na Iran", kao i da se otkloni utisak da Iran veoma brzo postaje najjača vojna sila na Bliskom istoku.

Zemlje koje su prihvatile da se na njihovim teritorijama postave američki odbrambeni sistemi su Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Kuvajt.

Sa druge strane, američki listovi navode i to da zemlje u Persijskom zalivu i same preduzimaju korake kako bi ojačale odbranu u slučaju raketnog napada iz Irana. Tako su Saudijska Arabija i UAE u poslednje dve godine kupile američko oružje, uključujući protivraketne sisteme, u vrednosti preko 15 milijardi dolara.

2024 © - Vesti online