Petak 21.09.2012.
10:09
Alo!

Slavičin suprug pod istragom!

Slavica Đukić Dejanović sa suprugom Rankom
 

Naime, među 24 privatizacije za koje je Brisel tražio od Srbije da se preispitaju zbog korupcije i nezakonitosti je i preduzeće “Zastava elektro“, koje je Dejanović pre šest godina kupio sa još dvojicom ortaka, a onda ga posle višemesečnih štrajkova neisplaćenih radnika prodao korejskoj kompaniji “Jura“.


- Slučaj ovog preduzeća već je bio predmet istrage i kompletna dokumentacija je dostavljena tužilaštvu. Međutim, nezavisno od te istrage, posle zahteva Brisela da im se dostavi izveštaj o privatizaciji “Zastave elektro“, naši nadležni organi će ponovo saslušati Dejanovića, ali i ostale koji su vezani za kupovinu i prodaju ove firme - rekao je izvor lista “Alo!“ blizak istrazi.
 

Dejanović: Najbolja privatizacija u Srbiji

Međutim, Raniko Dejanović tvrdi da je to bila “najbolja privatizacija u Srbiji“!
- Znam da sam na tom spisku Brisela, ali ja vam tvrdim da tu nema ništa sporno! I ranije sam bio u policiji, ako me i sada pozovu nadležni, ja ću se odazvati. Ali, kažem vam, „Zastava elektro“ je najbolja privatizacija u Srbiji - rekao je on za “Alo!“.

Podsetimo, “Zastavu elektro“ 2006. godine privatizovao je tročlani konzorcijum - Ranko Dejanović, inače i osnivač podružnice JUL-a u Rači, Dragan Mostić, privatnik iz Šapca, i Nebojša Banković, bivši direktor Elektroprivrede Beograd. Vrlo brzo, prema tvrdnjama radnika, privatizacija firme se pokazala kao “čist promašaj“.


Umesto obećanog pokretanja proizvodnje i oporavka firme, nove gazde su radnike, od kojih je velika većina tamo radila preko 20 godina, dovele na ivicu egzistencije. Plate im nisu isplaćivane mesecima, kao ni zdravstveno i socijalno osiguranje.


Oni su obavestili vladu, Agenciju za privatizaciju i inspekciju za privredni kriminal o stanju u kompaniji. Među papirima koje su im dostavili bio je i izveštaj revizorske kuće koju su zaposleni angažovali, a u kojem se, kako su tvrdili, “jasno vidi da je u firmi bilo pranja novca i falsifikovanja dokumentacije“. Štrajkački odbor fabrike takođe je tvrdio da su vlasnici firme Agenciji dostavili lažni revizorski izveštaj kao dokaz da su ispunili ugovorenu obavezu investiranja u iznosu od 26 miliona dinara.


U aprilu 2010. godine, “Zastava elektro“ je prodata za približno tri miliona evra južnokorejskoj firmi “Jura korporejšn“, pošto je država raskinula ugovorom sa konzorcijumom, a Dejanović je svoje akcije poklonio zaposlenima u “Zastavi elektro“. 

Slavica: “Ja sam samo supruga“

Slavica Đukić Dejanović je povodom stanja u “Zastavi elektro“ za RTS svojevremeno izjavila kako sebe ne smatra odgovornom jer je ona samo supruga Ranka Dejanovića i nema nikakve veze sa njegovim poslovima.
Njena izjava je dočekana na nož jer je ona tada takođe bila i predsednica srpskog parlamenta, a time i predstavnik volje građana, pa i tih unesrećenih radnika. Slavica je često govorila i u medijima o privrženosti bračnog para Dejanović. Ispričala je i da ju je Ranko zaprosio tako što je pod prozor njenog direktorskog kabineta u Kragujevcu ostavio novi crveni BMW umotan u celofan, ispred kojeg je cvetovima ljubičica bilo ispisano: “Slavice, ja te volim“.

2024 © - Vesti online