Petak 21.09.2012.
05:33
Srna

Uprkos krizi, bogati sve bogatiji

Sve veći jaz između bogatih i siromašnih
 

Na listi 400 najbogatijih Amerikanaca nalaze se poznata imena - kako što su Bil Gejts, Voren Bafet, Leri Elison i braća Koks. Prosečna imovina te grupe najbogatijih Amerikanaca dostigla je rekordne 4,3 milijarde dolara.

Njihovo ukupno bogatstvo jednako je osmini vrednosti američke ekonomije, ali rast njihove lične imovine od 13 odsto debelo nadmašuje rezultate nacionalne ekonomije, što je dodatno pojačalo jaz između bogatih i siromašnih.

Bil Gejts, šef "Majkrosofta", već 19 godina je na vrhu liste sa bogatstvom koje se procenjuje na 66 milijardi dolara, odnosno sedam milijardi više nego godinu ranije. Bafet, prvi čovek osiguravajućeg diva "Berkšajer Hetvej Inc" na drugom je mestu sa 46 milijardi, a slijedi Elison sa 41 milijardom

Lista prvih pet američkih bogataša nije se promenila u odnosu na 2011, ali su sa liste prvih deset, koju zatvara njujurški gradonačelnik Majkl Blumberg, "ispala" dva imena - vlasnik lanca kockarnica Seldon Adelson pao je sa 8. na 12. mesto, a Džordž Soroš je sa sedme pozicije "pao" na 15. mesto.

2024 © - Vesti online