Četvrtak 20.09.2012.
21:15
Vestionline, Telegraf.rs

"Njujork Tajms": Kosovo još neće igrati međunarodne mečeve

Blater razume, Platini se protivi - Fadilj Vokri

"Njujork Tajms" u reportaži o fudbalu na Kosovu navodi da se predsednik fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri zalaže da FIFA i UEFA dozvole reprezentaciji Kosova da igraju kvalifikacije za velika fudbalska takmičenja.

Problem je međutim pravilo po kojem kvalifikacije igraju samo reprezentacije zemalja koje su priznate od Ujedinjenih nacija. 

Iako Kosovo priznaje 37 od 53 članica UEFA, zbog pravila koje se tiče UN, Kosovo neće moći da igra kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. To pravilo doneto je nakon što je reprezentaciji Gibraltara najpre dozvoljeno da igra međunarodne utakmice, ali se u toj situaciji bunio fudbalski savez Španije preteći da će povući najveće klubove Real i Barselonu iz evropskih takmičenja.

Nekoliko fudbalera rodom sa Kosova igraju za razne reprezentacije u Evropi. Tako Valon Behrami, Granit Džaka i Đerdan Šaćiri igraju za Švajvarsku Lorik Cana za Albaniju a Šefki Kući za Finsku. Devetnaestogodišnji Džaka je nedavno nakon meča Švajcarska-Albanija priznao da je namerno promašio gol kako ne bi bio strelac protiv “svojih”.

Reprezentacija Kosova igrala je do sada uglavnom prijateljske utamkice sa Albanijom, a učestvuje i na turnirima na kojima igraju i još neke reprezentacije iz država koje nisu punopravno međunarodno priznate poput Severnog Kipra ili Monaka.

Fadilj Vokri za direktnog krivca za ovakvu situaiju uprkos pomenutom pravilu smatra predsednika UEFA Mišela Platinija, koji kako Vokri kaže, Kosovu ne dozvoljava da igra međunarodne utakmice. Vokri dodaje da Sep Blater za razliku od Platinija zna da je to nepravda prema Kosovu i ne shvata zašto Platini to radi.

2024 © - Vesti online