Četvrtak 20.09.2012.
17:10
b92

Oslobođen za paljenje ambasade

Američka ambsada zapaljena je 21. februara 2008. : Te noći su privedene 192 osobe
 

On je, međutim, osuđen na godinu dana zatvora zbog krađe predmeta iz zgrade ambasade.

Sudija Milan Londrović je rekao da nema dokaza na osnovu kojih bi sud pouzdano mogao da utvrdi da je Živanović sam ili u grupi učestvovao u paljenju zgrade ambasade.

Sudija Milan Londrović rekao je da je sud utvrdio da je Živanović tog dana nakon skupa "Kosovo je Srbija" došao do zgrade ambasade, popeo se požarnim stepenicama u zgradu i iz jedne kancelarije ukrao kožnu jaknu u vrednosti od 1.000 dinara, punjač za baterije u vrednosti od 50 dinara i rukavice od 400 dinara, koji su pripadali službeniku ambasade B. L.

Milana Živanovića (24) student treće godine Ekonomskog fakulteta bio je optužen da je učestvovao u paljenju zgrade Američke ambasade u Ulici kneza Miloša u centru Beograda.

Sud je prilikom odmeravanja kazne imao u vidu da Živanović nije ranije osuđivan i da mu je bila smanjena uračunljivost, ali ne bitno, naveo je sudija. Živanović je osuđen za krivično delo teška krađa, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Živanović, kao i Više tužilaštvo u Beogradu, imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu na ovu presudu u roku od 15 dana, po prijemu pisanog otpravka presude.

Podsetimo, 21. februara 2008. ispred Doma Narodne skupštine je održan miting "Kosovo je Srbija", a nakon njega i moleban za Kosovo u Hramu Svetog Save.

Nakon skupa došlo je do nereda u Beogradu u kojima je zapaljena zgrada ambasade SAD i tom prilikom je poginuo demonstrant Zoran Vujović. Ruinirane su zgrade diplomatskih predstavništava, ekspoziture stranih banaka, prodavnica, objekata Mekdonaldsa, polomljeni izlozi, semafori, žardinjere i opljačkane trgovine. Te noći su privedene 192 osobe.

2024 © - Vesti online