Četvrtak 20.09.2012.
14:06 >> 18:18h
Beta

"Beograd poludeo, Albance osudio na 116 godina"

Pripadnici gnjilanske grupe osuđeni su juče u Beogradu na 116 godina zatvora zbog toga što su od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili najmanje 80 osoba, najmanje 34 osobe se vode kao nestale, a najmanje 153 ljudi je protivpravno lišeno slobode, mučeno, a zatim pušteno.

Hapšenje pripadnika Gnjilanske grupe (foto:arhiva)
 

Vest o presudi koju je donelo Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu sinoć je bila udarna vest u glavnim vestima prištinskih radio i tv stanica i elektronskim medija, a danas se nalazi na prvim stranicama današnjih novinskih izdanja.

U reagovanju Alijanse za budućnost Kosova, koju prenosi dnevnik Koha ditore, ocenjeno je da se radi o nepravičnoj i "političkoj presudi" u funkciji destabilizacije i povećanja tenzija, posebno sada kada se govori o početku razgovora između dve države.

Pod naslovom "Poludeo Beograd, osudio Albance na 116 godina zatvora",
dnevnik Epoka e re piše o presudi protiv Gnjilanske grupe. Te optužbe su montaže srpskog režima i to su činili jer je tada vlast bila potrebna srpskim nacionalistima za unutrašnje i spoljno politčko opravdanje, dok im je sada presuda od 116 godina potrebna da bi vršili pritisak na međunarodnu zajednicu u mogućim razgovorima Beograda i Prištine, kaže se u reagovanju udruženja Ognjište iz Gnjilana.

Udruženje ocenjuje da se Albanci kažnjavaju kao u vreme Miloševića na dugogodišnje kazne zatvora.

Bećiri: Preoštre kazne Albancima; pravda zadovoljena samo u slučaju oslobođenih

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri izjavio je da je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreklo preoštre kazne Albancima izPreševa osumnjičenim da su kao članovi "gnjilanske grupe" počinili ratni zločin 1999. godine.

Bećiri je istakao da je "pravda zadovoljena u slučaju šest osumnjičenih koji su oslobođeni optužbe, ali da su za osuđene kazne preoštre što nije dobro ni za Srbe ni za Albance koji žive u preševskoj dolini".

"Imamo dva aršina kada su u pitanju ratni zločini za koje se sudi Albancima i Srbima, kada su u pitanju Albanci kazne su preoštre dok u Srbiji ima dosta onih koji su počinili ratne zločine, a koji nisu uhvaćeni", kazao je on.

Bećiri je naveo da ne veruje da su neki od optuženih Albanaca učestvovali u izvršavanju ratnih zločina niti da su bili deo "gnjilanske grupe" jer su imali po 17 ili 18 godina u vreme kada su počinjeni ratni zločini nad Srbima u gnjilanskom kraju.

"Osuđeni su na preoštre kazne na osnovu svedočenja lažnih svedoka da su počinili ratni zločin, a da nisu utvrđene činjenice, što po meni više pogoršava stvari nego što ih rešava. Svi optuženi su sve vreme (od 1999. godine) proveli u svojim kućama u Preševu, a posle deset godina sud odlučuje da su oni ratni zločinci. To je nemoguće", rekao je Bećiri, istakavši da većina osuđenih za ratne zločine iz Preševa spada u kategoriju socijalno najugroženijeg stanovništva.

2024 © - Vesti online