Četvrtak 20.09.2012.
11:19
Jutarnji.hr

Avganistan: Hrvatski piloti spasili kolege iz BiH i CG

Amerikanci nisu hteli nisko da lete iznad besnih Avganistanaca
 

U izuzetno komplikovanim uslovima iz Kabula je izvučeno 38 vojnika koji su kao instruktori radili u školi Vojne policije, u kojoj su Hrvati najzastupljeniji instruktorski kadar.


Sve je počelo u utorak u jutarnjim satima kada je 38 pripadnika Vojne policije iz sastava "balkanskih vojnih snaga" trebalo da se prebaci iz vojne baze Džulijen u Kabulu u američku bazu Bagram izvan glavnog avganistanskog grada. Razlog izvlačenja bila je izuzetno napeta situacija zbog protesta lokalnog stanovništva povodom filma "Nevinost muslimana", zbog čega su pripadnici međunarodnih snaga stalna su meta terorističkih napada.

Zapovedništvo NATO-a u Kabulu podiglo je zbog toga bezbednosne mere na najviši mogući novo, ulicama Kabula patrolira vrlo mali broj međunarodnih vojnika, a američki helikopteri u bazi Bagram spušteni su na zemlju i zabranjeno im je poletanje.

Pošto su Amerikanci procenili i odlučili da neće obavljati letove helikopterom nastao je problem kako "balkanske snage" izvući iz Kabula, a jedna od mogućnosti bila je prebacivanja oklopnim vozilima kroz grad. Ta opcija je brzo odbačena jer bi kolona oklopnjaka u više rotacija kroz Kabul bila prelaka meta teroristima. A

Hrvatsko zapovedništvo je predložilo da se iksoriste njihovi instruktori letenja koji na aerodromu u avganistanskoj prestonici uvežbavaju avganistanke vojnike. Prema dostupnim informacijama za nekoliko sati uspeli su da od avganistanke vojske pozajme transportni helikopter Mi17 i dobiju sve dozvole za poletanje.

Tada su se priključili i Amerikanci, koji su dali dozvolu da njihovi vojnici polete sa Hrvatima i pruže obezneđenje akcije. Oni su naoružani na vratima helikoptera pazili šta se događa na tlu.

Prebacivanje vojnika iz baze Džulijen u Bagram obavljeno je u dva leta i trajalo je ukupno pola sata. Vojnici su potom prebačeni u transportni avion i odleteli ka Kirgistanu, odakle su krenuli put kućama.

2024 © - Vesti online