Četvrtak 20.09.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto:

Dok je dobrih ljudi, ima i nade

MATICA I DIJASPORA U AKCIJI: Anđela Janković
 






Zato danas pišemo o devojčici čija je tužna životna priča najpre ispisana i slika viđena gotovo istovremeno u većini beogradskih štampanih i elektronskih medija, da bi potom putem Fejsbuka stigla u svaki deo sveta.


Devojčica je iz Zemuna, zove se Anđela Janković, ima samo devet i po godina i već drugi put se bori sa karcinomom. Od časa kada se njena slika, sa molbom roditelja da im pomognu da spasu ćerku, našla na kompjuteru Dragane Božić iz Melburna, to sićušno, izmučeno, ali života željno dete, okupiralo je misli naše čitateljke koja se potrudila da prikupi 650 australijskih dolara i pošalje posredstvom Redakcije "Vesti" u Sidneju.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

"Ovaj novac namenjen je Alenu Jankoviću, odnosno njegovoj ćerki Anđeli za operaciju tumora na mozgu u Istanbulu. Na Fejsbuku sam pročitala da postoji grupa podrške pod nazivom "Pomozimo Anđeli Janković". Tako su zaposleni i vlasnici prodavnice Eurodeli iz Dandenonga kraj Melburna, uz učešće svojih mušterija, prikupili sumu koju šaljemo, mali doprinos Anđelinom izlečenju...", napisala je, između ostalog, Dragana Božić, poželevši da se što pre prikupi 38.000 američkih dolara ili 31.000 evra, suma potrebna za operaciju Anđele u Turskoj, da tumor bude uspešno otklonjen i ona nikada više ne dobije težu bolest od gripa ili upale grla.


Nekoliko dana po prispeću, novac je uručen Alenu Jankoviću. Uz izvinjenje što nije odgovarao na naše telefonske pozive, kao ni imejl poruku, preuzeo je 650 australijskih dolara.


- Za sada smo prikupili oko 20.000 evra. Ja pokušavam na sve načine da obezbedim nedostajući novac i istovremeno negujem Anđelu. Na bolovanju sam, tako da su mi i primanja umanjena. Najbolnije mi je što ona više ne vidi i nimalo ne sumnja da će joj turski lekari vratiti vid... - kaže Alen Janković koji, za razliku od ćerke, na prvo mesto stavlja spas života pa onda vida.


A borba za Anđelin život i vid započela je kada je imala dve i po godine. Tada joj je dijagnostikovan maligni tumor očnog živca. Operacijom je uklonjen. Iako vid na desnom oku nije spasen, roditelji su bili presrećni i nisu propuštali da je vode na kontrolne preglede čak i kada je brak raskinut i oni počeli odvojene živote. Anđela je bila i ostala, tvrdi majka Danijela, njihova zajednička ljubav, odgovornost i briga, naročito kada se 2007. tumor ponovo vratio. Hemioterapije nisu uspele da zaustave njegov rast.


- Zahvalite se i u moje ime svim divnim ljudima koji pomažu odlazak naše ćerke na operaciju u Istanbul. Ona je kod oca u Zemunu od kada joj se zdravstveno stanje znatno pogoršalo. Kod njega ima bolje uslove, a ja radim od jutra do sutra i manje sam kod kuće. Svaki slobodni trenutak provodim sa njom... Ima jake glavobolje i mučnine. Samo da na vreme stigne na operaciju... - rekla je novinarima Humanitarnog mosta majka Danijela do koje smo prvo uspeli da dođemo i obavestimo je o prispeću pomenute donacija.
 

Zahvalan otac

 

 - Sa Draganom Božić ostvario sam komunikaciju putem Fejsbuka. Ona me je obavestila da će pokrenuti akciju među svojim kolegama. Ja bih joj bio neizmerno zahvalan i na njenoj plemenitoj nameri čak i da nije uspela da prikupi donaciju. Nikada neću zaboraviti koliko se radovala što je novac poslala na svoj rođendan. Koristim i ovu priliku da joj poželim dobro zdravlje i dug život i da se zahvalim svakom u ko je u Eurodeliju dao prilog za odlazak naše ćerke u Istanbul na operaciju, zakazanu za 11. oktobar - rekao je Alen Janković u Dopisništvu "Vesti". 

 

Podrška Nine Ljiljak

 

Dragana Božić, njeni poslodavci i kolege, kao i mušterije koje se snabdevaju u Eurodeli u Dandenongu nisu jedini članovi velike porodice Humanitarnog mosta koji su se priključili grupi na Fejsbuku za pomoć Anđeli Janković. Učinila je to i Nina Ljiljak iz Melburna, redovna učesnica u akcijama "Vesti".


- Mnogo mi je značio susret sa ovom divnom ženom, punom razumevanja. Kada je nedavno došla u Beograd imao sam čast da je upoznam. Darovala je mojoj ćerki 200 dolara, podržala je našu borbu da je odvedemo u inostranstvo na lečenje, kada su sve mogućnosti u Srbiji bile iscrpljen - kaže Alen Janković kome je moralna podrška takođe veoma važna. 

2024 © - Vesti online