Nedelja 31.01.2010.
03:30
Tanjug

"Sporna tačka" na srpskom jeziku

Hadon je studirao englesku književnost na Oksfordu i magistrirao na Univerzitetu u Edinburgu da bi se, zatim, bavio podučavanjem dece i hendikepiranih osoba, sa čime je uporedo počeo da piše knjige za decu.

Roman "Čudan događaj sa psom.." objavio je u dve verzije - za decu i odrasle - što je bio globalni presedan. Drugi roman "Sporna tačka" objavio je 2006, a on je ušao u najuži izbor za prestižnu nagradu "Kosta".

Za televizijske scenarije i rad na filmu dobio je u dva navrata nagrade BAFTA (Britanske akademije za film i tv), a ukupno je nagrađen dvadesetak puta.

Za roman "Sporna tačka" je britanska "Literarna revija" napisala da je "remek delo humorističke književnosti", a "Sandej telegraf" ocenio da je "sjajno...urnebesno smešno...", dok je ugledni "Tajms" zabeležio da je "dirljiv, smešan, topao, izuzetno napisan, zarazno štivo".

Glavni junak Džordž, muškarac srednjih godina, odlazi u penziju i odlučuje da se prepusti lagodnom penzionerskom životu tako što će raditi sve što nije mogao dok je bio zaposlen. Planovi padaju u vodu kada se pojavi ćerka Kejti koja je rešila da se ponovo uda.

Tu su još i unuk Džejkob, supruga Džin koja je potajno u vezi sa muževljevim bivšim kolegom, pa sin homoseksualac koji želi da na sestrinu svadbu pozove svog "dečka" Tomija.

Dok se kuća pretvara u osinjak, Džordž otkriva sumnjivu ranicu za koju sumnja da je "ono najgore" i sada se trudi da, "pošto je dostojanstven, pristojno skrene s uma".

2024 © - Vesti online