Sreda 19.09.2012.
20:35
Beta

I Josipović osudio Kerumove izjave o Srbima

Govor mržnje i/ili diskriminacija po nacionalnoj osnovi posebno došli do izražaja u nastupu gradonačelnika Splita Keruma u odnosu na pripadnike srpskog naroda
 

"Govor mržnje i/ili diskriminacija po nacionalnoj osnovi posebno su došli do izražaja u slučaju pokušaja sprečavanja građana romske nacionalnosti da se nastane u Škabrnji, nastupu gradonačelnika Splita (Željka) Keruma na Hrvatskoj televiziji u odnosu na pripadnike srpskog naroda, kao i pokušaju da se u Gornjem Hrašćanu spreči dolazak dece romske nacionalne manjine", navodi se u saopštenju predsednika Hrvatske.

Željko Kerum

Upozorava se da su posebno neprihvatljivi pozivi na segregaciju i govor mržnje koji su se nedavno čuli u Gornjem Hrašćanu, jer su bili upućeni prema deci predškolske dobi koja su posebno ranjiva.

"Predsednik Hrvatske očekuje od svih državnih tela da u okviru Ustava i zakona osiguraju jednakost svih građana i spreče govor mržnje i svaku diskriminaciju i segregaciju", ističe se u saopštenju.

Splitski gradonačelnik i poslanik u Saboru Hrvatske nedavno je izjavio da su njegovi poslovni problemi počeli posle izjave da ne bi želeo Srbina za zeta i da Srbi treba da znaju gde im je mesto. U emisiji "Nedeljom u dva" na Hrvatskoj radiotelelviziji Kerum je rekao da Srbi imaju "strašni uticaj" na finansije i medije u Hrvatskoj.

Njegov istup osudili su mnogi političari u Hrvatskoj.

2024 © - Vesti online