Sreda 19.09.2012.
19:29
Beta

Greškom postao malinar rekorder

Sam svoj gazda : Isporučuje maline i u Japan
 

Kako je Perković izjavio za agenciju Beta pre 15 godina tražio je sortu maline "vilamet" da zasadi na 15 ari za lične potrebe, ali mu je greškom isporučena sorta "miker" koja ima specifična svojstva i najtraženija je na svetskom tržištu.

On kaže da su ga agronomi ubedili da krene sa tom proizvodnjom koja je ubrzo stigla na tržište Francuske odakle su se narudžbenice stalno povećavale zbog čega su povećavane i površine pod ovim jagodičastim voćem.

"U ovom trenutku imam 25.000 sadnica na površini od dva hektara, a kupci su mi čak u Japanu i mnogo više zarađujem nego dok sam bio zaposlen kod privatnika kao magacioner gde sam dobio otkaz", kaže Perković.

Malinjak je po ovoj suši zalivao po sistemu "kap po kap" ali je zato bez posrednika i hladnjačara od inostranih kupaca od Lamanša od Dalekog istoka dobijao sedam evra po kilogramu, a za iduću godinu kupci mu najavljuju i 50 odsto veću cenu.

Za tržište u Japanu berba se obavlja u rukavicama, svaki plod se posebno pregleda i makazicama odseca i najmanja peteljka jer tada zadržava svežinu što je najvažniji zahtev kupaca.

Stručnjaci kažu da jedino "miker" zadržava sva hranljiva svojstva pri zamrzavanju, zahtevniji je u proizvodnji od ostalih sorata, ali je zato i najisplativiji što je ovaj proizvođač prihvatio i od toga ima izvanrednu zaradu.

2024 © - Vesti online