Subota 30.01.2010.
21:00
Tanjug

Rusi pucali na japanske čamce!

Ruski helikopteri odlučno intervenisali
 

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je u saopštenju da se incident dogodio u petak i da su se na čamcima, po njihovom povratku u luku Hokaido, videli znaci oštećenja slični onima koje prave meci. Na čamcima je, prema izveštaju japanske agencije Kjodo, bilo 20 rupa, preneo je Rojters.

Neslaganje koje traje punih 65 godina

Problem Kurilskih ostrva nastao je zbog neslaganja o značenju Sporazuma iz Jalte (1945), Potsdamske deklaracije (1945) i Sporazuma iz San Franciska (1951). Japan tvrdi da se sporazumi ne odnose na tzv. Severne teritorije (sporna ostrva), koje Japanci smatraju delom svoje teritorije. Stav Rusije je da su sporna ostrva postala deo te zemlje posle Drugog svetskog rata, da su garantovani sporazumima i da Rusija ima bespogovorni suverenitet nad njima.

Izveštavajući o ovom incidentu, ruski mediji su naveli da je obalska straža iz helikoptera otvorila vatru na dva japanska čamca zbog sumnje da su se nelegalno nalazili u ruskoj eksluzivnoj ekonomskoj zoni u blizini spornih ostrva.

Ruski mediji su preneli da niko nije povređen i da je na čamce pucano u blizini jednog od spornih ostrva Kunaširi, pošto se nisu zaustavili posle upozorenja.

Problem suvereniteta nad četiri sporna ostrva - Kunaširi, Etorofu, Šikotan i Habomai - datira od kraja Drugog svetskog rata, kada su ih zauzele sovjetske trupe. Ostrva su pod ruskom upravom kao deo tzv. Sahalinske oblasti, ali ih Japan smatra delom svoje teritorije. Zbog tog spora, mirovni sporazum Rusije i Japana je od Drugog svetskog rata još uvek na "čekanju".

2024 © - Vesti online