Sreda 19.09.2012.
12:16
Srna

Pronađen dokaz o Isusovoj i Magdaleninoj vezi

Crkva ne priznaje mogućnost da je Isus mogao imati seksualnu vezu sa ženom
 

Fragment papirusa veličine osam puta četiri centimetra potkopava neke crkvene dogme, sugerišući da Božji sin nije bio u celibatu. U centralnom delu pronađenog fragmenta nalazi se rečenica u kojoj Isus, obraćajući se svojim sledbenicima, govori o svojoj ženi, a pretpostavlja se da je reč o Mariji Magdaleni.

Iako se ne može tačno utvrditi širi kontekst, u ovom malom delu teksta Isus brani suprugu od kritike i govori da će "ona biti njegov učenik". Ako se utvrdi da je reč o verodostojnim nalazima, na test će biti stavljeno vekovima staro prikazivanje Magdalene i naglavačke preokrenuti hrišćanski ideal seksualne apstinencije.

Mediji podsećaju i na mnoge popularne knjige koje su se bavile ovom temom. Lubitelji "Davinčijevog koda" Dena Baruna sećaju se da je centralni deo ovog bestselera zapravo teorija o Mariji Magdaleni.

Karen King s Harvardskog univerzieta predstavila je svoje nalaze na međunarodnoj konferenciji u Rimu, a reč je o nalazima koji su rezultat iscrpnog istraživanja s ciljem da se dokaže da je pronađeni dokument autentičan.

"Ovaj dokument pokazuje da je seksualna zajednica za rane hrišćane bila imitacija Božjeg stvaranja, koja je ujedno i duhovno ispravna i primerena", rekla je Kingova, dodajući da je verovatno reč o dokumentu koji je nastao stotinu godina posle raspeća.

Međutim, sve dok se ne obave svi potrebni testovi pronađeni dokument biće na meti kritika onih koji dovode u pitanje njegovu autentičnost. S druge strane, mnogi nezavisni istraživači, poput profesora En Mari Lijendijk sa Univerziteta Prinston, tvrde da bi zaista mogla biti reč o pravom dokumentu.

2024 © - Vesti online