Sreda 19.09.2012.
11:34
Srna

Soči - Meka srpskih građevinara

Soči spas za srpsku građevinsku industriju
 

Trenutno širom Ruske Federacije radi oko 20.000 građevinskih radnika iz Srbije, koji su tamo vrlo cenjeni i traženi. Ovaj trend je posebno izražen posle ekonomske krize, koja je zahvatila EU, pa se šansa za dobru zaradu sve više traži na istoku, pre svega u Rusiji, Kazahstanu i drugim bivšim sovjetskim republikama, navode ruski mediji.

Soči je u ovom momentu najveće gradilište u Evropi, jer se u njemu grade autoputevi, brza železniča pruga, gasovod, veliki broj mostova, novi tuneli, 18 žičara, 80 kilometara skijaških staza i ukupno 235 objekata koji bi trebalo da budu završeni do početka Olimpijskih igara.

Ruska država i privatni investitori ulažu pet milijardi evra u transformaciju tog grada u vrhunski svetski turistički centar. U tom velikom poslu zapaženu ulogu imaju i srpski građevinci. Preduzeće "Putevi - Užice" treba da izgradi više od deset objekata za smeštaj sportista i novinara, a ukupna vrednost svih dobijenih poslova na izgradnji olimpijskih zdanja iznosi oko 750 miliona dolara.

Domaći građevinari grade pola miliona kvadratnih metara hotelskog i poslovno-stambenog prostora. U Krasnoj Poljani, gde će biti održan najveći deo sportskih takmičenja, većinu hotela grade upravo srpski građevinari. Srpski stručnjaci već su kompletno završili dva hotela - "Park in" i "Tulip in", a u toku je izgradnja hotela „Heliopark". Predstoji im još da izgrade hotele "Redison", "Merkurij" sa četiri zvezdice i „Pulman" sa pet zvezdica.

U ekskluzivnoj zoni crnomorskog letovališta srpske firme izgradiće i kompleks "Olimpijski univerzitet" sa površinom većom od 92.000 metara kvadratnih. Srpska građevinska operativa gradi u blizini aerodroma u Adleru osam objekata u kojima će biti smešteni novinari, dok će u olimpijskom kompleksu izgraditi četiri mosta.

Ruski investitori su zadovoljni obavljenim radovima jer se završavaju u predviđenim rokovima, a njihov kvalitet odgovara traženim normama.

Najveće gradilište u Evropi. Gradi se sve!
 

Plate srpskih građevinskih radnika kreću se između 1.200 i 2.000 evra, zbog čega u Srbiji postoji veliko interesovanje za rad u Sočiju. Iz Srbije su i svi glavni ljudi na projektima, celokupan menadžment i ključni majstori.

Građevinski stručnjaci su saglasni u oceni da je situacija u građevinsoj industriji u Srbiji u katastrofalnom položaju i da su velike građevinske firme na rubu propasti. Samo u poslednje tri godine prepolovljen je broj zaposlenih u građevinskoj operativi, i sada iznosi 60.000.

Zvaničnici u Privrednoj komori Srbije kažu da je lanac dugovanja u građevinskom sektoru veliki i da bi građevinske firme i industrija mogli da se pokrenu jedino većim izlaskom na inostrana tržišta i izvozom građevinskog materijala.Upravo zato je izuzetno značajno angažovanje srpskih građevinskih firmi u Rusiji, a posebno u olimpijskom gradu Sočiju.

2024 © - Vesti online