Sreda 19.09.2012.
18:08
24sata.rs

"Prasići su pojeli mobilni" i drugi izgovori bankama

Neverovatan je spisak izgovora koje su službenica banaka čuli...
 

Službenici banka kažu da su se naslušali raznih opravdanja za neplaćanje rata kredita: “Imam 1.300 koka nosilja, a samo 39 jaja, platiću vam kad počnu da nose”, “Duguju i meni, kad ja naplatim, platiću dug”, zatim “Kriza je, nemam odakle da platim”, ili “Knjigovođa mi je prehlađen, pa nije imao ko da plati”...

- Na to nemamo šta da im kažemo. Ne ostaje nam ništa drugo nego da aktiviramo menicu, hipoteku, žiranta ili administrativnu zabranu na deo plate koji je u visini rate za kredit - kaže jedan od bankara i dodaje da velika većina zaduženih građana odlično sarađuje.

Prema njegovim rečima, najviše izgovora imaju oni koji su uzeli kredit u špekulativne svrhe, pa im se taj posao izjalovio, a oni su u međuvremenu novac potrošili. Onda se uzdaju u spor pravni sistem i odugovlače. Ali, kako kaže, kamata im tada raste i dug se uvećava, pa bude i tri puta veći jer su izbegavali kontakt s bankom.

Umro a švalerki kupio frižider

U bankama se često javlja problem i kada klijent premine pa neko od porodice treba da preuzme njegov dug.

- Klijent koji je preminuo kupio je frižider na kredit, ali njegova supruga nije htela da preuzme tu obavezu. Mnogo puta nam je ponovila da njen pokojni muž u poslednjih 20 godina nije ništa novo uneo u kuću i nije verovala da kredit postoji. Kada je saznala da je frižider u stvari kupljen za švalerku, pozvala nas je i ljutito rekla da zovemo njegovu ljubavnicu i da od nje naplatimo dug - kažu u jednoj banci.

Banka je navela i slučaj preminulog klijenta iz sela na jugu Srbije, kome je ostalo nekoliko zaostalih rata za kupovinu TV-a.

- Ćerka, koja je i nasledila TV, rekla nam je da je njen brat nasledio stado koza koje je mnogo vrednije, kao i da on treba da plati taj dug. Zvali smo i brata, koji je na kraju prodao nekoliko koza i isplatio zaostale rate - navodi naš sagovornik.

Jeftinije je ako se odmah javite banci


Nije isto kad neko namerno izbegava da plati i kad je zaista ostao bez posla ili je u problemu. Sve dok klijent ima volju da reši problem zbog kojeg ne plaća rate redovno, i mi imamo osnov da mu olakšamo, kroz grejs period, produženje roka otplate i slično - kažu u Folks banci.

Tanja Milijančević iz Sosijete ženeral banke kaže da klijent, čim nasluti da bi mogao da dođe u problem s otplatom, treba odmah da se javi svom bankaru:
- Ako se klijent odmah javi, to je za obe strane jeftinije. Takođe, banka tada ima više instrumenata da mu pomogne da lakše isplati dug.

2024 © - Vesti online