Utorak 18.09.2012.
11:05
Beta

Izdata fatva: Ubiti sve aktere američkog filma

Salafisti pozvali mlade muslimane da preuzmu "pravdu" u svoje ruke
 

Američki centar za nadzor islamističkih sajtova SITE saopštio je da je Ahmad Fuad Ašuš na internet forumima džihadista uputio pretnju režiseru i glumcima filma "Nevinost muslimana".

Film, čiji je 14-minutni odlomak postavljen na Internet, vređa proroka Muhameda i naziva islam "rakom". Snimljen je u avgustu 2011, u produkciji jednog egipatskog Kopta iz Los Anđelesa i američkih evangelista.

"'Izrodi' koji su snimili ovaj film borci su nevernici", naveo je Ašuš u fatvi, prema prevodu sa arapskog na engleski jezik.

"Izričem fatvu i pozivam mlade muslimane u Americi i Evropi da je poštuju, što znači ubistvo režisera, producenta, glumaca i svih onih koji su doprineli nastanku i promociji filma", piše u tekstu fatve.

"Zato, požuri, požuri, muslimanska omladino Amerike i Evrope i daj tim prljavcima lekciju koju će razumeti svi majmuni i svinje u Americi i Evropi. Neka vas Alah vodi i podari vam uspeh", naveo je imam.

Lider Hezbolaha šeik Hasan Nasralah pozvao je u ponedeljak na protestu u Bejrutu na stalne demonstracije protiv filma "Nevinost muslimana", a protesti su istog dana održani u Indoneziji i Avganistanu, uz dve žrtve u Pakistanu.

"Ovo je početak ozbiljnog pokreta koji mora da se nastavi širom muslimanskog sveta u odbranu Božjeg proroka. Sve dok je krvi u nama, nećemo ćutati na uvrede upućene našem proroku", rekao je Nasralah u jednom od retkih pojavljivanja u javnosti.

"SAD moraju da shvate da će prikazivanje filma u celosti u svetu imati ozbiljne, veoma opasne posledice", dodao je.

Policija je u ponedeljak odvela porodicu tvorca filma Nakule Baseleja Nakule na bezbednu lokaciju.

Prvi protesti protiv filma u kome se ismeva islam i prorok Muhamed izbili su u utorak, 11. septembra, ispred američke ambasade u Kairu, a samo nekoliko sati kasnije napadnut je američki konzulat u Bengaziju u Libiji, i ubijen ambasador Kristofer Stivens i još tri službenika.

2024 © - Vesti online