Utorak 18.09.2012.
14:01
D. Dekić - Vesti

"Srbija u začaranom trouglu"

Branko Radun, politički analitičar
 

- Ti pritisci su različiti. Nisu uvek jednostrani, pa se formira čudan trougao u kojem se, bar za sada, ne može jasno uočiti ko iznosi afere i učestvuje u njihovom plasiranju u javnost - kaže Radun, tumačeći najave SNS-a o ispitivanju poslovanja firmi u energetskom sektoru koje vode socijalisti, optužbe premijera Ivice Dačića na račun DS za lopovluk i pokušaj rušenja Vlade, kao i odgovor demokrata da je lider SPS-a dostigao vrhunac beščašća.

Milioni evra u strankama

Kako komentarišete istraživanja prema kojima 18 odsto ili milion birača priznaje da su im stranke nudile mito za glas?
-Mislim da je taj procenat veći, da prelazi 20 odsto, a u Novom Sadu i više, ali jedan broj njih neće da prizna jer ih je sramota zbog trgovine glasovima. To pokazuje da stranke imaju veliki novac i da je u igri nekoliko miliona evra. Problem je što ako se trend podmićivanja ne zaustavi na sledećim izborima će glasati samo oni koji to rade iz interesa.

Zašto se SPS u medijima se najčešće dovodi u vezu sa aferama?
- Vidno je da je Ivica Dačić na meti. Tu ne treba zaboraviti da je on premijer koji ne dolazi iz najjače stranke u Srbiji, pa je moguće i da je zbog toga na vetrometini. Nije nemoguće da ga zakulisno napadaju neki krugovi DS-a iz osvete jer im je u zadnji čas okrenuo leđa i Vladu formirao s naprednjacima. DS je imao doskora apsolutnu vlast, držali su i medije na koje još uvek imaju uticaja, zbog čega i neke afere ako ih nije pokrenula ta stranka ne mogu da pojave na novinskim stupcima. Takođe, u samoj vladi od starta je vođena borba za to ko će voditi glavnu reč i vidimo da je to pošlo za rukom vicepremijeru i lideru SNS-a Aleksandru Vučiću.


Ipak, Ivica Dačić tvrdi da ima dobru saradnju sa Vučićem?
- Dačić kao premijer očito ne želi da kvari odnose u Vladi Srbije koju vodi nekakvom kritikom Vučića i naprednjaka SNS-a, a mislim da je i te kako svestan da mu se iz DS-a svete što ih je napustio, pa u skladu s tim i postupa.

Zašto se u napade na premijera uključio i lider LDP-a Čedomir Jovanović?
- On je zauzeo poziciju kritičkog nastupa kako to dolikuje opoziciji, a verovatno delom oseća i revolt što je bio u igri za vlast, pa ispao jer je SPS bio protiv. Pošto DS konsoliduje redove posle prelaska u opoziciju i okrenut je unutarstranačkim borbama za poziciju prvog čoveka stranke, Jovanović koristi momenat da se nametne kao lider profilu birača okrenutom glasanju za demokrate i njegovu partiju.


Zašto u DS-u uglavnom javno reaguju samo na političke napade?
- Njihov najpreči zadatak je bitka za prevlast i sve što izlazi iz partije je u toj funkciji. Zato Demokratska stranka sada nema kapacitet za vođenje opozicije, iako je najjača partija na tom polu. Imaće ga ako preživi, ako se ne pocepa i ako iz toga izađe politički isprofilisana.

2024 © - Vesti online